Hlavní obsah

Češi kupují menší pozemky, metr ale vyjde dráž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stavební pozemky sice o něco zlevnily, ale jen někde a zdaleka ne tolik, aby spadly na úroveň před dvěma lety. V nejžádanějších lokalitách naopak jejich cena ještě roste. Češi se kvůli tomu ohlížejí po menších plochách.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Průměrná cena za metr čtvereční v Praze se momentálně pohybuje kolem dvaceti tisíc korun. Stále mírně roste, ale celková kupní cena za pozemek naopak klesá. To proto, že klienti častěji vyhledávají menší pozemky,“ potvrdila Právu konzultantka realitní kanceláře Lexxus Norton Jana Panochová.

Cena za větší celky klesá, ale cena za metr čtvereční naopak roste
Iztok Toplak, realitní makléř

„Ceny stavebních pozemků klesají, ale například v Praze a okolí jen opticky, protože cena klesá za větší celky, přičemž cena za metr čtvereční naopak roste. Je větší poptávka po menších parcelách,“ konstatoval makléř Iztok Toplak z RE/MAX G8 Reality.

Prodej se propadl

Cena se výrazně liší v rámci jednotlivých lokalit. „Zejména na venkově dochází k poklesu cen jak za metr čtvereční, tak celkově za pozemek,“ upřesnil Toplak. Pořád jsou to ale výrazně větší sumy než před například pěti lety.

Byty v novostavbách v Brně zdražily za deset let o 192 procent

Ekonomika

Zlevňování není tak veliké, jak by tomu nahrával pokles kupujících. „Počet prodaných stavebních parcel se už loni snížil o více než třicet procent oproti roku 2021 a o čtyřicet procent oproti roku 2022, který byl ovšem rekordním v počtu prodaných stavebních parcel za posledních třináct let,“ dodal Toplak.

Snížení cen je tedy spíše cenovou korekcí. Kdo z vlastníků nemusí, tak pozemky ani nenabízí a čeká.

„Pokles cen pozemků se vyskytuje spíš v obdobích výrazné recese, jako byla ta globální v roce 2009. Stávající ekonomický útlum není tak výrazný, aby vedl k výraznému poklesu cen pozemků,“ sdělil Právu analytik Komerční banky Jan Vejmělek.

Volných míst ubývá

Podle Vladimíra Brůny ze společnosti B&K Nemovitostní investice sice teď někde pozemky o něco zlevnily, ale v horizontu pěti deseti let je potřeba počítat spíše s opakem.

„Hodně záleží na lokalitě. Bytů ovšem bude přibývat, ale místa už jen ubývat. A prstenec kolem hlavního města se bude dál zvětšovat, protože sem lidé míří za prací,“ podotkl Brůna.

„Developeři pořád intenzivně hledají proluky a nevyužité areály, například u železnice, které lze přetvořit pro bydlení,“ dodal.

Pozor na detaily územních plánů
Při nákupu pozemku by si kupující měl pečlivě v územním i krajském územním plánu ohlídat, co vlastně na pozemku může či nemůže postavit. Důležitá je míra zastavitelnosti určená obcí.
Například v Černošicích se před časem nabízela „stavební parcela“ za šest milionů korun, u níž bylo inzerováno, že je zde možnost postavit rekreační objekt.
Jenže žluté značení dané plochy v územním plánu, které je pro tento účel určeno, má ještě dva kódy, které jsou ve změti dalších značek v plánu snadno přehlédnutelné. Jeden znamená možnost výstavby například chaty, ale ten druhý toto naopak neumožňuje. Prodávající to zamlčoval.
Stejně tak je potřeba si ověřit, zda je územní plán obce v souladu s tím krajským, aby například kraj neplánoval vést přes pozemek infrastrukturní stavbu. Mělo by to být zaneseno i v obecním územním plánu, ale praxe ukázala, že tomu tak není vždy.

Například soubor stavebních parcel na Kladně se podle Panochové nedávno prodal za 8000 korun za metr čtvereční, v Poděbradech se pohybují kolem 6000 Kč/m2 a na okraji Prahy je běžná cena 16 000 Kč/m2. Třeba pozemek v Praze 5 na Hřebenkách je k mání za 70 tisíc korun za metr.

Analýza: Ceny nových bytů v Praze mezičtvrtletně stagnují

Ekonomika

Celorepublikový průměr se podle Panochové pohybuje kolem 3300 Kč/m2. „Celková průměrná cena pozemků za celou Českou republiku se pohybuje kolem 2,8 milionu korun,“ doplnil Toplak.

Průměrná výměra nabízených pozemků v Praze je podle Panochové necelých tisíc metrů čtverečních, v ostatních regionech se pohybují až do 1500 m2.

Rozptyl stavebních parcel je ovšem značný, RE/MAX prodává pozemky na bydlení v rozsahu 450 až 3000 metrů čtverečních, pokud jde o jednotlivé celky, a ne větší soubory vhodné pro větší investory na další, menší rozparcelování.

Nabídka se rozrůstá

Stavebních pozemků na prodej přibývá. Nejmenší nabídka byla podle analytičky Seznam.cz Šarloty Smutné během léta 2021, od té doby se postupně rozšiřuje.
Nejvíce pozemků k prodeji bez ohledu na velikost parcel je ve Středočeském kraji. V březnu jich zde v nabídce na Sreality.cz bylo 1600, v současnosti již přes dva tisíce.
Dále je nejširší nabídka v Moravskoslezském kraji, kde se v březnu nabízelo 830 stavebních pozemků a nyní přes 900.
V Jihomoravském kraji se nabídka zvětšila ze 720 na 820 položek.

Sám v nájmu. Většinou tak žijí muži

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám