Hlavní obsah

Stát bude od ledna podporovat nové spoření na stáří, většina lidí to vítá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř tři čtvrtiny Čechů by využily jiné formy státem podporovaného dlouhodobého spoření či investic na stáří, než jsou stávající penzijní produkty. Vyplývá to z průzkumu investiční platformy Bondster. Pozornost lidí se nyní obrací k takzvanému dlouhodobému investičnímu produktu (DIP), který bude od ledna další daňově podporovanou formou zabezpečení na stáří.

Foto: Milan Malíček, Právo

Důchodci na lavičce na náměstí Míru v Praze

Článek

Většina lidí, kteří na stáří spoří se státní podporou, má peníze v transformovaných fondech, do kterých už nelze vstupovat. Je v nich kolem 2,7 milionu účastníků. V doplňkovém penzijním spoření má své úspory uloženo více než 1,7 milionu Čechů.

Vystoupení z těchto účastnických fondů a přesunutí svých financí do spořicích či investičních nástrojů s potenciálně vyšším zhodnocením zvažuje až třetina z nich, vyplývá z průzkumu.

Většina účastnických fondů loni kvůli vývoji na kapitálových trzích prodělala. Dynamické fondy, které se zaměřují hlavně na akcie, uzavřely rok 2022 průměrně s výsledkem minus 10,94 procenta, vyvážené minus 6,24 procenta. Konzervativní fondy se zhodnotily v průměru o 0,37 procenta. Za deset let existence vykazují dynamické fondy podle Asociace penzijních společností průměrný roční výnos čtyři procenta, což však je ani ne jeden procentní bod nad průměrnou roční inflací. Ostatní fondy svou výkonností na růst cen dlouhodobě nestačí.

Jak se komu vyplatí v práci skončit

Finance

„Češi dlouhodobě prodělávají a výsledky našeho průzkumu ukazují, že výnosy doplňkového penzijního spoření nekontroluje 41 procent z nich, čímž přicházejí o část svých důchodových úspor,“ uvedl šéf platformy Bondster Pavel Klema.

Daňové zvýhodnění investic od ledna

Při úpravách třetího penzijního pilíře, kdy se má od ledna přenastavit výše státních příspěvků na důchodové spoření, vznikne i takzvaný dlouhodobý investiční produkt (DIP), který bude další daňově podporovanou formou zabezpečení na stáří. Vláda jím chce motivovat lidi, aby více aktivně investovali a finance navíc k důchodu si zajišťovali i touto cestou.

Experti věří, že tato novinka zájem lidí o investice může povzbudit. „Zavedení dlouhodobého investičního produktu, který je určen pro investování za účelem úspor na stáří a zároveň je daňově odpočitatelný, nepochybně povede k posílení povědomí veřejnosti o nutnosti tvorby úspor a tomu, že nestačí spoléhat pouze na státní výplatu důchodů,“ řekl Právu už dříve obchodní ředitel finanční skupiny Partners Jan Brejl.

DIP podle něj poskytne zajímavé alternativy lidem, kterým nevyhovují předdefinované investiční strategie penzijních společností, a umožní jim využívat širší škálu investičních nástrojů. Nabízet ho budou banky, kampeličky, obchodníci s cennými papíry, investiční společnosti a samosprávné investiční fondy.

Od základu daně půjde odečíst až 48 tisíc korun ročně. Bude to ovšem společný limit pro tento nový produkt DIP, důchodové spoření v penzijních fondech a životní pojištění. Daňovou úlevu mezi ně půjde libovolně rozložit. Dnes platí limit 24 tisíc korun na penzijní fondy a 24 tisíc na životní pojištění.

Daňové zvýhodnění bude ve třetím pilíři nadále možné čerpat na úložky přesahující částku spojenou s výplatou státního příspěvku. Nyní se s daňovou slevou pojí úložky nad 1000 Kč měsíčně, nově od července příštího roku tato hranice vzroste na 1700 Kč měsíčně. Zároveň stoupne maximální státní podpora z 230 korun, která je při úložce aspoň 1000 Kč, na 340 korun od měsíční úložky 1700 Kč.

Expertka: Lidé si začnou více spořit

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám