Hlavní obsah

Spotřebiče mají nové energetické štítky, jsou přehlednější

Spotřebitelé se od března budou v obchodech setkávat s novými energetickými štítky, jimiž jsou označeny některé kategorie elektrospotřebičů. Ty původní, které více než 25 let pomáhaly zákazníkům v orientaci při výběru úspornějších elektrospotřebičů, již přestaly být přehledné, a navíc nezohledňovaly novější zařazení výrobků do energetických tříd.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Energetické štítky u elektrospotřebičů jsou pro spotřebitele velmi důležité a rozhodují o koupi konkrétního výrobku, jak ukázal průzkum Eurobarometru. Zhruba čtyři pětiny Evropanů (79 procent) se jimi při pořízení daného výrobku řídí, resp. štítky mají vliv na jejich rozhodnutí o koupi. V případě českých zákazníků energetický štítek ovlivnil dokonce 84 procent lidí.

Ovšem označení energetické náročnosti praček, myček, ledniček, ale například i televizorů či monitorů pomocí štítků se po čtvrt století používání stalo nepřehledným a bylo tedy nutné sáhnout po změně, především pak zjednodušení.

Co se změní

Nejviditelnější změnou bude používání jednotné škály energetických tříd od A do G pro všechny typy modelů v daných skupinách výrobků. Zmizí tedy označení s jedním až třemi „+“ , které jsme si zvykli vídat u třídy A. Aktuálně používaný systém značení (A+++/D) totiž není tak účinný jako dřív.

„Řada spotřebitelských průzkumů ukázala, že orientace mezi energetickými třídami A+, A++ a A+++ není pro spotřebitele příliš výhodná a jasná. Navíc se většina produktů již stejně nachází ve dvou až třech nejvyšších třídách,“ uvedla ředitelka spotřebitelské organizace dTest Eduarda Hekšová, přičemž upozornila na skutečnost, že pro zákazníci v obchodech bylo stále obtížnější určit nejúspornější spotřebiče.

Foto: MPO

Energetický štítek pro pračky platný od 1. března 2021

Nejúspornější produkty, které mají nyní třídu A+++, tak budou odpovídat přibližně třídě B či C nového štítku. Přesné přeškálování pak záleží na konkrétní produktové kategorii a daném modelu. Při uvedení nových štítků nebude ze začátku na trhu žádný produkt v nejvyšší třídě A.

„Nebude to znamenat, že by se zhoršila energetická účinnost výrobků. Dnešní nejúčinnější výrobky ze třídy A+++ budou nově zařazeny do nižší energetické třídy, aby byl umožněn další vývoj účinnějších výrobků, které budou následně označeny třídou A,“ uvedl René Neděla z Ministerstva průmyslu a obchodu.

„Nově definované třídy jednoznačně pomohou k větší transparentnosti a orientaci spotřebitelů. Navíc budou dále výrazně motivovat výrobce k dalšímu vylepšování,” doplnil Radek Hacaperka ze sdružení evropských výrobců domácích spotřebičů APPLiA CZ.

Kterých spotřebičů se to týká

Počínaje začátkem března se spotřebitelé v obchodech setkají s novými energetickými štítky u chladniček a mrazniček, praček a kombinovaných praček se sušičkami, myček nádobí, televizorů, monitorů a elektronických displejů.

Skládkování odpadu zdraží, má to víc motivovat ke třídění

Ekonomika

„Se stávajícími štítky se spotřebitelé budou setkávat až do 18. března 2021, kdy musí prodejci všechny štítky pro uvedené kategorie produktů nahradit za nové. Změna se týká kamenných i online prodejen. Následně bychom měli v obchodech nacházet pouze nové štítky, a nikdy oba štítky pro stejný model vedle sebe. Delší použití starého štítku bude možné pouze u již naskladněných modelů, u kterých výrobce štítek nedodá, protože již není nabízen k prodeji – i to pouze do 1. prosince 2021. Po tomto datu musejí prodejci i takové modely stáhnout z nabídky,“ doplnila Hekšová.

Od 1. září 2021 se nové štítky objeví i na světelných zdrojích. U ostatních skupin výrobků, například bubnových sušiček, trub, kotlů nebo klimatizací se používání nových štítků předpokládá od roku 2022.

ERÚ musí zaplatit solární elektrárně odškodné osm milionů

Ekonomika

QR kód: novinka pro srovnání výrobků

Na energetickém štítku se nově objeví i QR kód, po jehož naskenování (např. s pomocí čtečky kódů na chytrém telefonu) budete moci nahlédnout do evropské databáze EPREL. To vám umožní snadné porovnání výrobků - např. spočítá jejich provozní náklady na energii a vodu.

Energetická spotřeba pak bude zobrazena jednotným způsobem. Nebude se již uvádět roční spotřeba energie, ale spotřeba na 100 pracích nebo mycích cyklů nebo 1000 hodin provozu televizoru.

Anketa

Má energetický štítek vliv na vaše rozhodnutí při koupi elektrického spotřebiče (chladničky, pračky, myčky nádobí, televize...)?
Ano
85,9 %
Ne
14,1 %
Celkem hlasovalo 760 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám