Hlavní obsah

ERÚ musí zaplatit solární elektrárně odškodné osm milionů

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř osm milionů korun musí zaplatit Energetický regulační úřad (ERÚ) provozovateli fotovoltaické elektrárny v České Kamenici na Děčínsku. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně ve sporu, který navazoval na neúspěšný pokus o zrušení licence. Elektrárna kvůli dočasnému odebrání povolení nemohla fakticky několik týdnů fungovat. Podle advokátů elektrárny jde o první takový případ v republice.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Elektrárna získala licenci od ERÚ v prosinci roku 2010, o pět let později však Krajský soud v Brně rozhodnutí zrušil na základě podnětu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana. Nejvyšší správní soud ale vyhověl stížnosti provozovatele a soud nakonec v roce 2016 žalobu o zrušení licence provozovateli definitivně zamítl. Přesto však nemohla být elektrárna od 3. června 2015 do 10. srpna 2015 v provozu.

„Provozovatel proto chtěl vůči ERÚ uplatnit nárok na náhradu škody za ušlý zisk v období, kdy musela být elektrárna kvůli odebrání licence mimo provoz. Úřad však nárok dobrovolně neuznal,” řekla advokátka Anna Francová z kanceláře Frank Bold Advokáti, která provozovatele elektrárny zastupovala.

Soud zprostil exšéfku ERÚ Vitáskovou obžaloby za jmenování Vesecké

Krimi

Firma proto podala žalobu k Okresnímu soudu v Jihlavě. Ten společnosti přiznal náhradu škody ve výši téměř osm milionů korun, po odvolání ERÚ se spor dostal k brněnskému krajskému soudu, který ale verdikt jako správný potvrdil.

„Tímto výjimečným rozhodnutím soud dle našich informací potvrdil, že ani státní úřady nesmí jednat svévolně, a pokud provozovateli neoprávněně odeberou licenci k výrobě elektřiny, musí mu ušlý zisk doplatit,” dodal vedoucí advokát z Frank Bold Advokáti Petr Prachař.

V Ostravě padl trest za nezákonné udělení licencí pro solární elektrárny

Krimi

Nejvyšší státní zástupce podal v minulosti asi dvě desítky žalob ohledně elektráren, u kterých podle něj v době získání licence v roce 2010 nebyly splněny technické předpoklady pro její udělení. Některé společnosti se snažily i za cenu porušení zákona licenci získat, neboť elektrárny s licencí z roku 2010 měly garantovanou dvojnásobnou výkupní cenu elektřiny oproti provozům spuštěným od ledna 2011.

Reklama

Výběr článků

Načítám