Hlavní obsah

Soumrak pro účetní. Výplatu spočítá automat

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Předpovědi Oxfordské univerzity a Organizace pro ekonomickou spolupráci a rozvoj, že profese mzdových účetních se řadí mezi ty, které s velkou pravděpodobností víceméně nahradí digitální automatizace, se začínají naplňovat. Firmy nicméně shánějí experty na daně, jichž není dostatek.

Foto: Profimedia.cz

Účetní s papírem a kalkulačkou patří minulosti

Článek

„Čím dál víc firem přechází na systémy, kde si výkazy práce každý zaměstnanec vyplňuje online sám, nadřízený to jen zkontroluje a výplaty pak zpracuje a pošle automat,“ řekla Novinkám šéfka poradenské společnosti RSM Monika Marečková.

Pokud v digitalizaci pokročí také úřady, většinu informací o daném zaměstnanci si budou brát účetní programy od nich, dodala.

Hledají se zkušení specialisté

Úplný konec účetních však nenastane. „Stále budou zapotřebí účetní specialisté, kteří budou úzce spolupracovat s IT oddělením. Pokud tyto dvě funkce zvládne jeden uchazeč, jeho cena na trhu práce se rapidně zvýší,“ míní partner poradenské společnosti BDO Oldřich Bartušek.

Firmy chtějí lidi spíše přijímat, ale optimismus šéfů ochabuje

Ekonomika

Podle Marečkové mnoho mzdových softwarů ve svém základu pochází ještě z 90. let. „To už současným potřebám firem rozhodně nestačí,“ podotkla. „Normy, zákony a vůbec požadavky úřadů kolem toho jsou tak košaté, a navíc se mění tak, že to bez specializovaných programů už dávno nejde,“ poznamenala Marečková.

Podle odhadů se mzdovým účetnictvím v Česku živí přes 80 tisíc lidí. Přesto firmy poptávají další síly, zejména zkušené pracovníky znalé daní.

„V nich platí, že pro detailnější expertizu je potřebná dlouholetá praxe, neboť řadu ustanovení je potřeba si nejprve zažít takříkajíc na vlastní kůži. Kdo se tedy plánuje dlouhodobě věnovat daním, musí se připravit na prakticky permanentní přípravu a seznamování se s novými informacemi,“ potvrdil Roman Vybíral z katedry finančního práva Právnické fakulty Univerzity Karlovy.

Předpovědi říkají, že kvůli automatizaci bude vbrzku pětina profesí vyžadovat zvýšení kvalifikace.

Budoucí účetní a auditory si poradenské firmy aktivně vyhledávají už na vysokých školách. Déle než pět let však u těchto firem vydrží jen jeden takový člověk ze sta.

Daňové konzultanty hledají i nadnárodní poradenské společnosti. Už během studia se lze dostat na nadprůměrně placené pozice. Firmy platí kolem 50 tisíc korun měsíčně hrubého a absolventům s praxí až 80 tisíc Kč. Je ale otázka, jestli trend bude mít dlouhé trvání.

Dokola se hlásí odmítnutí uchazeči. Spolehliví lidé chybí, stěžují si firmy

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám