Hlavní obsah

Slabá koruna prodraží dovolené

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Koruna slábne a negativní dopad to má nejen na dovozce zboží, ale i na domácnosti. Na dovolené v cizině utratí o stovky až tisíce korun více než loni, prodraží se i tolik oblíbené nákupy za hranicemi. A chráněni před jejím slabým kurzem nejsou ani ti, kdo zůstanou bezpečně v tuzemsku.

Foto: Profimedia.cz

Kurz koruny vůči euru i dalším měnám prudce klesá

Článek

Podle sazby České národní banky je v pátek i o víkendu kurz 25,46 koruny za euro, přičemž tento týden téměř atakoval i hranici 25,50 Kč. Pro srovnání: loni v únoru byl průměrný kurz 23,71 koruny. Během července, kdy byly dovolené v plném proudu to pak bylo 23,90.

„Pokud koruna oslabuje a jedete například do zahraničí, tak je všechno dražší. Všechno se tam výrazně prodraží, pokud tam zrovna nepanuje deflace a ceny neklesají,“ řekl analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta CZ.

Slábnoucí koruna zdražuje benzin

Ekonomika

Pokud si tak někdo při individuální turistice zaplatí třeba v Itálii, Chorvatsku, Německu či Španělsku hotel v ceně za sto eur na noc, vyjde ho to nyní v přepočtu na 2546 korun. To je o 175 korun více než loni v únoru a o 156 více než v červenci. Při sedmidenním pobytu jde o nárůst o 1225, respektive o 1092 korun.

Ubytování přitom není jediná věc, kterou lidé v zahraniční během dovolených platí. Například pizza za 11 eur by tak nyní v korunách stála asi 280 korun. Loni v únoru 261 Kč, v červenci 263 koruny. Rozdíl je tedy 19, respektive 17 korun. Za pivo v hodnotě 3,50 eura pak dá člověk při přepočtu o 6,10 koruny více než loni v únoru a o 5,40 více než v červenci

Při delším pobytu se pochopitelně nastřádají i rozdíly kurzovém přepočtu cen jídla a pití.

Nákupy v Polsku

Podle hlavního ekonoma Banky Creditas Petra Dufka ale pokles koruny znamená třeba i vyšší ceny letenek. „Většinu letenek si kupujeme v cizí měně a pokud nemáme eurový nebo dolarový účet, tak nás to z korunového účtu bude kvůli kurzu stát více,“ upřesnil.

„Ale člověk nemusí ani nikam cestovat a slabší korunu pozná u stojanů čerpacích stanic, kde efekt zdražování bývá nejrychlejší,“ uvedl Dufek. Prodraží se podle něj i zboží dovážené do České republiky, a to jak přes obchodníky, tak individuálně třeba přes zahraniční e-shopy.

Podle Nováka se ale slábnoucí koruna pozná nejenom na euru, ale i na jiných měnách. Třeba na polském zlotém. Ten má nyní stojí 5,87 koruny. Loni v únoru to bylo 5,05 koruny, v červenci pak 5,38 Kč. U nákupu v hodnotě sta zlotých je tak meziroční rozdíl 82 korun.

„Koruna vůči polskému zlotému výrazně oslabila. Nechci říct, že by se tam třeba pořád nevyplatilo jezdit nakupovat, ale nevychází už tak levně jako před rokem,“ konstatoval Novák.

Otazníky nad létem

Důvodů pro nevýhodný kurz koruny jsou dva. Předně je to postup centrální banky, která už podruhé za sebou snížila základní úrokové sazby. To se postupně projevuje sice na levnějších hypotékách, ale také nevýhodnějším spoření a oslabením české měny. „Vyšší úrokové sazby lákaly zahraniční investory ukládat své peníze a nakupovat české dluhopisy,“ řekl Dufek s tím, že už se to investorům tolik nevyplatí.

Dalším důvodem je slabý výkon české ekonomiky. „Když má tendenci stagnovat nebo je v recesi, tak má koruna obecně tendenci oslabovat,“ upřesnil Novák.

Kurz koruny by v následujících měsících mělo výrazně ovlivnit i to, že centrální banka chce snižovat sazby i nadále. Podle Dufka by české měně v létě mohlo pomoci, kdyby snížily své sazby i americký Fed a Evropská centrální banka.

I Novák očekává, že by v létě mohla trochu posílit, ale do té doby by mohla klesnout i na 25,90 za euro. „Ale kdyby centrální banka výrazně snižovala sazby, nemuselo by se to zlepšit ani o prázdninách,“ dodal.

Stavební spořitelny poradí s dotací na fotovoltaiku, propočtou i náklady

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám