Hlavní obsah

Slábnoucí koruna zdražuje benzin

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic budou pokračovat v růstu a do konce měsíce se cenovky u naturalu i nafty přehoupnou přes průměrných 38 korun za litr. Důvodem je hlavně slábnoucí koruna vůči americkému dolaru.

Foto: ČTK

Ilustrační foto

Článek

„Jen za poslední týden benzin podražil o více než padesát haléřů a nafta o šedesátník. Do dvou týdnů jejich cena překročí 38 korun,“ řekl Právu hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.

Natural 95 se podle společnosti CCS ve středu prodával v průměru za 37,68 Kč a nafta stála 37,78 Kč.

Jen za poslední týden benzin podražil o více než padesát haléřů a nafta o šedesátník
Štěpán Křeček, BH Securities

Analytik společnosti Purple Trading Petr Lajsek podotkl, že pohonné hmoty jsou tak nejdražší od konce listopadu. Připomněl odhad americké investiční banky JP Morgan, že by navíc mohla cena ropy do konce května narůst o dalších deset dolarů za barel.

„Velmi slabá koruna a vysoké ceny ropy působí negativně jak v kratším, tak i delším období. V příštím týdnu očekáváme zvýšení průměrných cen o desítky haléřů,“ uvedl.

Zmiňovaný růst cen ropy by pak podle Lajska přinesl zdražení pohonných hmot na úroveň kolem 40 Kč za litr.

Příčiny zdražování je teď podle Křečka potřeba hledat především na měnovém trhu. V souvislosti se snižováním úrokových sazeb ze strany centrální banky zrychlilo oslabování koruny vůči euru i dolaru. Včera stál dolar 23,65 Kč, když ještě počátkem roku to bylo kolem 22,40 Kč.

„Další vývoj zřejmě uklidnění nepřinese. Vzhledem k příznivým datům o inflaci lze očekávat, že Česká národní banka bude pokračovat ve snižování úroků, zatímco Evropská centrální banka ani americký FED je nesnižují. Očekává se, že americká centrální banka bude držet sazby dalších několik měsíců a koruna bude nadále slábnout,“ řekl Křeček.

K euru se koruna po rozhodnutí ČNB a zprávách o americké inflaci podle Lajska dostala na úroveň 25,40 na páru s eurem. „Takto slabá byla naposled bezprostředně po propuknutí války na Ukrajině,“ prohlásil.

Cena ropy roste

Za poslední týden podle Lajska poměrně výrazně vzrostly ceny ropy. Barel severomořského Brentu zdražil ze 76 na 83 dolarů kvůli pokračujícímu napětí na Blízkém východě. „Izrael odmítl návrhy na příměří a jemenští rebelové dále útočí na lodě v Rudém moři. Trh se nyní obává sankcí, které by mohly uvalit USA na Írán, jenž rebely podporuje,“ upozornil expert.

Ropný kartel OPEC navíc tento týden potvrdil, že by letos měla světová spotřeba ropy růst o 2,2 milionu barelů denně. Pro příští rok pak očekává další růst o 1,85 milionu barelů denně.

„Otazník také visí nad dobrovolnými produkčními škrty OPEC, které by měly platit do konce března. Sdružení OPEC+ by do té doby mělo dobrovolně omezovat produkci o 2,2 milionu barelů denně a Saúdská Arábie o další milion,“ řekl Lajsek.

Situace se však může rychle otočit. V případě příměří na Blízkém východě a ukončení útoků v Rudém moři by mohly ceny velmi rychle spadnout.

„Čína je navíc již čtvrtý měsíce v řadě v deflaci a tamní poptávka po ropě nemusí být nijak silná. Proti vysokým cenám ropy také budou letos bojovat oba kandidáti na prezidenta USA Joe Biden i Donald Trump,“ uzavřel analytik.

Reklama

Výběr článků

Načítám