Hlavní obsah

Sdílet elektřinu půjde hned jedině s chytrými elektroměry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslat si elektřinu z fotovoltaické elektrárny na střeše chalupy do bytu ve městě nebo se o ni podělit s rodinou i přáteli. To umožní novela energetického zákona už od července. Pro možnost sdílet proud až s deseti dalšími odběrnými místy bude potřeba registrace u Elektroenergetického datového centra, které začne fungovat právě 1. července. A také bude nutné mít průběhový elektroměr.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ilustrační foto

Článek

Takové zařízení totiž měří spotřebu i výrobu po čtvrthodině, což je podmínka pro fungování mechanismu. V současnosti je za pořízení tohoto elektroměru nutné zaplatit až několik tisíc korun, ale od července bude pro zájemce o sdílení elektřiny zdarma.

Řada domácností, třeba ty, které mají na střeše fotovoltaiku a prodávají přebytky do přenosové sítě, už takový elektroměr má. Ti budou moci začít sdílet elektřinu po registraci hned. Budou ho ale potřebovat i na odběrném místě, které bude tuto elektřinu přijímat.

Nechat si od distributora nainstalovat průběhové měření může každý již nyní
Vojtěch Srnka

Ostatní si jej buď mohou koupit už teď, nebo si na výměnu zdarma počkat na léto. Podmínkou získání chytrého elektroměru zdarma bude podle mluvčího ministerstva průmyslu a obchodu Vojtěcha Srnky žádost o registraci u datového centra.

Senát dal komunitní energetice zelenou

Ekonomika

Unie komunitní energetiky varovala, že z vyhlášky o měření, která právě prošla připomínkovým řízením, vyplývá, že se začátek sdílení elektřiny posune až o několik měsíců.

„Stávající návrh vyhlášky o měření je v rozporu s energetickým zákonem, protože odkládá možnost požádat o průběhové měření až na 1. července a instalaci průběhového měření navíc podmiňuje dokončenou registrací zákazníka u Elektroenergetického datového centra, které začne fungovat rovněž nejdříve od začátku července,“ sdělila Novinkám Anna Michalčáková z Unie.

Podle ministerstva to ale tak není. „Nechat si od svého distributora nainstalovat průběhové měření může každý již nyní a sdílení elektřiny tedy bude možné po registraci u datového centra po jeho spuštění,“ sdělil Novinkám Srnka.

Michalčáková tvrdí, že instalace průběhového měření trvá přibližně tři měsíce, pokud provozovatel distribuční soustavy využije plnou zákonnou lhůtu, a minimálně další měsíc zabere papírování spojené s registrací. Celkem by tak mohlo vyřízení celé věci trvat až čtyři měsíce.

Lhůty uspíší

Podle Srnky je však tříměsíční lhůta na instalaci průběhového měření maximální možná doba. „Vyhláška musí tento maximální termín respektovat a do této lhůty nemůže nad rámec zákona zasahovat,“ popsal.

Doplnil nicméně, že distributoři neformálně ministerstvu potvrdili, že v praxi budou schopni měřidlo instalovat dříve.

Sdílet elektřinu půjde i ve větších skupinách, třeba v rámci obce. Na to ale bude potřeba založit energetické společenství jako právnickou osobu. Takové společenství bude moci mít do poloviny roku 2026 nejvýše tisíc členů.

„Drahoušku, co je na těch obrazovkách?“ Bývalý důstojník v USA posílal tajné informace domnělé Ukrajince

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám