Hlavní obsah

Každý třetí Čech plánuje půjčku, pokryje s ní i výdaje za energie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Postoj Čechů k půjčování peněz se v průběhu let nemění, v současné době o ní uvažuje zhruba třetina lidí. Každý čtvrtý z nich už s půjčkou dlouho počítá, ovšem téměř tři z deseti k zadlužení dohánějí zvýšené výdaje za energie či třeba dražší potraviny, které půjčkou budou nuceni pokrýt.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zhruba dvě pětiny Čechů půjčku nepotřebují, necelá třetina se zadlužovat odmítá a další zhruba třetina půjčku plánuje, ukázal aktuální průzkum agentury Ipsos pro mBank, ve kterém bylo osloveno celkem 1500 lidí.

Konkrétní účel, kvůli němuž se plánuje zadlužit, má dlouhodobě stanovený zhruba čtvrtina lidí, o pár procentních bodů vyšší počet respondentů si ale v nejbližších dnech či týdnech vezme půjčku, aniž by to měli původně v plánu.

Češi šetří, každý třetí refinancuje své úvěry

Finance

Jak ukázaly výsledky průzkumu, zvyšující se ceny energií a dalších komodit, které se výrazně promítají do rodinných rozpočtů, mění i priority českých domácností. Oproti minulým letům se totiž výrazněji mění účel půjček.

„Skupina Čechů, která si na podzim nebo v zimě bude muset na něco neplánovaně půjčit, tyto peníze využije nejčastěji na poplatky a roční vyúčtování za elektřinu a plyn (44 procent), na běžnou denní potřebu (22 procent) a nově také na investici do změn využívání energií, jako je například výměna kotle, solární panely či čerpadla (15 procent). Ti, kteří půjčku plánují dlouhodoběji, investují nejčastěji do rekonstrukce (29 procent),“ upřesnila Kateřina Veselá z mBank.

Anketa

Plánujete si v nejbližší době vzít půjčku?
Ano, vážně o tom uvažuji.
8 %
Ne, půjčku nepotřebuji.
17,8 %
Ne, odmítám se zadlužovat.
74,2 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 1293 čtenářů.

Zhruba 13 procent z těch, kteří uvažují o půjčce, plánuje své půjčky konsolidovat a podle možnosti i navýšit.

Nabídky bank porovnávají

Více než dvě pětiny lidí srovnávají nabídky půjček u jednotlivých poskytovatelů, necelá čtvrtina spoléhá na svou hlavní banku a každý osmý ji též osloví, ale pro jistotu se podívá ještě na úvěrové produkty konkurence.

Průzkum dále ukázal, že respondenti citlivě vnímají cenové parametry, a to v pořadí: úrok, poplatky RPSN, celková výše, kterou zaplatí, a výše splátky.

Zhruba třetina lidí také pozitivně vnímá pojištění schopnosti splácet, pětina lidí o něm není úplně přesvědčena a stejný počet lidí by si ho nikdy nesjednalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám