Hlavní obsah

S alkoholem na sjezdovce hrozí pořádný průšvih

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pivo, aperol nebo svařák si na sjezdovce dají dvě pětiny mužů a čtvrtina žen. Alespoň podle průzkumu ERV Evropské pojišťovny. Jenže „mít naváto“ znamená také koledovat si o velký průšvih, když dojde ke srážce, hlavně v cizině. V každé zemi to posuzují jinak, a stejně tak i každá pojišťovna. Nejpřísnější jsou v Itálii a Francii.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

„Při posuzování vlivu alkoholu na srážku respektujte místní pravidla, případně toleranci. Země k jeho přítomnosti v krvi přistupují rozdílně,“ potvrdil Právu Vlastimil Divoký z ERV Evropské pojišťovny.

Například v Rakousku podle něj nějaké jasné omezení alkoholu na sjezdovkách není, ale při nevhodném chování může majitel areálu lyžaři odebrat skipas. Na Slovensku rovněž omezení není. Ve Slovinsku také ne, ovšem policista má právo lyžaře otestovat na sjezdovce a podle vlastní úvahy rozhodnout o odebrání skipasu nebo vyměření pokuty.

V Itálii je tolerance do 0,5 pro mile, za požití vyššího množství alkoholu pak hrozí pokuta 250 až 1000 eur, tedy 6000 až 24 000 korun. Při překročení 0,8 promile jde o trestný čin.

V Česku je zákaz lyžování pod vlivem alkoholu zpravidla uveden v přepravním či provozním řádu lyžařského areálu. Pokud se lyžař či snowboardista chová nepřiměřeně a je očividně pod vlivem alkoholu, může být ze sjezdovky vykázán. Zároveň je mu odebrán skipas.

Pojišťovny nemusejí proplatit škodu

„Francouzi jsou pak vůči alkoholu velmi přísní. Při nehodě se pokládáte za viníka nehody, pokud je vám zjištěn v krvi alkohol. Platí zde nulová tolerance a až rok vězení nebo pokuta 15 tisíc eur,“ upozornil Divoký.

Lyžař podle něho musí počítat i s tím, že mu pojišťovna může pojistné plnění krátit či odmítnout, zvláště pak po požití většího množství alkoholu.

„Podle pojistných podmínek pojišťovna tuto možnost má, ale aplikuje ji jen ve výjimečných případech,“ konstatoval Divoký. Například Kooperativa ale alkohol coby výluku z pojištění uplatňuje, potvrdil její mluvčí Milan Káňa. Množství požitého alkoholu na uhrazení škody posuzuje i UNIQA.

„Z pojistných podmínek vyplývá, že pojištěný je povinen vyhnout se jednání, které by vedlo ke škodě nebo jejímu zvětšení. Nadměrné požití alkoholu a jeho přímá souvislost se vznikem nebo velikostí škody tedy jsou okolností, kterou bychom brali do úvahy při posuzování nároku,“ uvedla mluvčí Eva Svobodová.

V pojistných podmínkách je podle ní uvedeno, že vznikne-li úraz po požití alkoholu či návykových látek, může pojišťovna přistoupit k omezení plnění.

Bez pojistky vyráží do hor jen hazardér

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám