Hlavní obsah

Rodiny s dětmi zaplatí na dani méně

Právo, svj

Za celý kalendářní rok 2021 je vyšší daňové zvýhodnění na děti, neplatí již maximální částka daňového bonusu a je vyšší limit pro uplatnění školkovného. Naproti tomu lze u nově pořízených nemovitostí uplatnit nižší daňový odpočet.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Vždy jeden z rodičů může uplatnit daňové zvýhodnění na děti. Za celý kalendářní rok 2021 činí daňové zvýhodnění na první dítě 15 204 korun, na druhé dítě 22 320 korun a na třetí a další dítě 27 840 korun.

Jestliže je dítě držitelem průkazu ZTP/P, tak se uplatní daňové zvýhodnění dvojnásobně vysoké. V daňovém přiznání uplatňují daňové zvýhodnění nejenom osoby samostatně výdělečně činné, ale i zaměstnanci, kteří mají povinnost přiznání podat.

Daňové zvýhodnění za rok 2021 je na druhé dítě vyšší o 2916 korun a na třetí a další dítě o 3636 korun

Vyšší maximální částka školkovného

„Daňové zvýhodnění za rok 2021 je na druhé dítě vyšší o 2916 korun než za rok 2020 a na třetí a další dítě o 3636 korun, rodiny s více dětmi tedy zaplatí méně na dani z příjmů,“ říká Gabriela Ivanco, daňová poradkyně společnosti Mazars.

Daňovou slevu školkovné je možné uplatnit až za celý kalendářní rok, buď v ročním zúčtování daně, které provádí za zaměstnance zaměstnavatel, nebo v daňovém přiznání. Za rok 2020 činila maximální částka školkovného 14 600 korun, za rok 2021 je to již 15 200 korun na každé dítě. K daňovému přiznání je pro nárok na školkovné nutné doložit potvrzení od školky.

Přehledně: Důležité daňové termíny pro letošní rok

Finance

„Nárok na školkovné mají samozřejmě i rodiče, jejichž dítě nechodilo do školky celý rok 2021, ale pouze po část roku, tedy i u dětí, které chodily do školky v loňském roce první nebo poslední rok,“ doplňuje Ivanco.

Bonus bez limitu

Daňový poplatník, který uplatňuje daňové zvýhodnění na děti, nemusí za rok 2021 nic zaplatit na dani z příjmu, a ještě dokonce obdržet daňový bonus. K této situaci dochází v případech, že je daňové zvýhodnění vyšší než vypočtená daň z příjmu a částka daňového bonusu je právě rozdíl mezi daňovým zvýhodněním a daní z příjmů.

Co se mění v daňovém přiznání za rok 2021

Finance

Za celý kalendářní rok 2020 mohla být maximální částka daňového bonusu 60 300 korun, pro rok 2021 již žádný maximální limit neplatí. Rodiny s více dětmi a potomky, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P, si daňově polepší i v tomto případě.

„Například daňový poplatník s hrubým ziskem 380 tisíc korun, který má čtyři děti, obdrží po podaném daňovém přiznání daňový bonus 64 044 korun,“ vypočítává Ivanco.

Nižší odpočet u hypotéky

Základ daně za rok 2021 je možné snížit i o zaplacené úroky z úvěru, kterým je řešena vlastní bytová potřeba. Zjednodušeně řečeno, u hypoték sjednaných na obstarání bytové potřeby do konce roku 2020 platí maximální částka daňového odpočtu ve výši 300 tisíc korun, pro hypotéky sjednané na obstarání bytové potřeby od roku 2021 již je limit jen 150 tisíc korun, přičemž podstatné je, kdy došlo k zápisu vlastnického práva do katastru nemovitostí, nikoliv kdy došlo ke sjednání úvěru.

Jaké doklady vám mohou snížit daň

Finance

„U manželů může daňový odpočet u hypotéky uplatnit v plné výši jeden z nich, proto je vhodné propočítat, kdo využije daňovou úlevu v plném rozsahu,“ upozorňuje Ivanco.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám