Hlavní obsah

Průměrný Čech od vstupu do Evropské unie zbohatl o 40 procent

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životní úroveň průměrného Čecha se od vstupu do Evropské unie v květnu 2004 výrazně zvýšila, země předehnala dokonce řadu států jižní Evropy. Ve mzdové hladině ale Česko stále zaostává za západními státy. Ze vstupu do EU těžila i většina tuzemských regionů. Ne ovšem všechny, v některých se lidé průměrné životní úrovni v Evropské unii spíše vzdalují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační fotografie

Článek

Vyplývá to z ekonomické analýzy České spořitelny, podle níž vzrostl český reálný hrubý domácí produkt (HDP) v přepočtu na obyvatele o více než 40 procent, a to ze 480 000 korun v roce 2004 na 675 000 Kč v loňském roce. Průměrná spotřeba domácností pak vzrostla o více než pětinu na 302 000 korun.

„Pokud by Česko nebylo součástí EU, dařilo by se nám ekonomicky hůře. HDP v přepočtu na obyvatele za loňský rok by byl o pětinu, tedy o 130 tisíc korun, nižší a spotřeba domácností by se snížila o třetinu, tedy o 100 tisíc korun,“ uvedla banka.

Celkově se podle ní životní úroveň Čechů během posledních dvou dekád přiblížila k úrovni západní Evropy. Zatímco při vstupu do EU mělo Česko HDP na obyvatele na úrovni 80 procent evropského průměru, v roce 2023 dosáhl HDP na obyvatele v paritě kupní síly 91 procent.

Češi zůstávají levnou pracovní silou

Ekonomika

V životní úrovni tak země předehnala například Řecko, Portugalsko či Španělsko a přiblížila se Itálii. V mnohém ovšem svoji příležitost promarnila. Některé země, které vstoupily do Unie ve stejné době, rostly rychleji. Polsko se z životní úrovně ve výši 50 procent dostalo na 80 procent, Litva dokonce vzrostla ze 43 na 90 procent průměru EU. A také ne všude se lidem v Česku žije stejně.

„Celkově se Česko sice přibližuje průměrné životní úrovni EU, nicméně některé regiony se spíše vzdalují. Konkrétně v Karlovarském a Ústeckém kraji životní úroveň od vstupu do EU rostla pomaleji než ve zbývajících krajích i vůči průměru EU,“ uvedl hlavní ekonom České spořitelny David Navrátil.

Nejvíce podle něj mezi českými regiony vzrostla životní úroveň v Jihomoravském kraji.

Rostou mzdy, ale i ceny

I vlivem rychlého růstu v posledních letech rostly také ceny. Cenová hladina mezi roky 2004 a 2022 vzrostla z 55 na 81 procent průměru EU. Úroveň mezd však stále dosahuje pouhých šedesáti procent průměru EU. A to navzdory poměrně rychlému nárůstu nominálních mezd, který byl několikrát v poměru k růstu produktivity práce vyhodnocen jako nadměrný.

„Za pozitivní lze rovněž brát fakt, že vstupem do EU se v Česku téměř o polovinu snížila míra chudoby, a to z dvaceti na úroveň okolo jedenácti procent,“ dodala banka.

Restaurace dál šponují ceny. Potraviny přitom zlevňují

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám