Hlavní obsah

Povánoční výprodeje v e-shopech začínají. Na co si dát pozor

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi loni běžně pořizovali vánoční dárky na internetu a nejinak tomu bude i během povánočních výprodejů. E-shopy lákají na slevy a výhodné nákupy. Ovšem ne vždy se vyplatí. Víte, jak se nenechat napálit a na co si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Obliba internetového nakupování roste, navíc mnohé obchody mají vedle kamenných obchodů i vlastní e-shop. Mnozí Češi tak využijí tradičních povánočních slev a různé druhy zboží pořídí pohodlně z domova.

Bohužel stále je ale možné narazit i na nepoctivé internetové prodejce, falešné slevy i klamavé triky.

Ověřte si důvěryhodnost e-shopu

V prvé řadě je proto nanejvýš vhodné, ověřit si, zda je vybraný e-shop bezpečný. Vyplatí se to především tehdy, pokud s ním nemáte ještě žádnou zkušenost. Dobře si prohlédněte, zda jsou na jeho webových stránkách zveřejněny úplné obchodní podmínky, kontaktní údaje i informace vztahující k právu spotřebitelů odstoupit od smlouvy apod.

Nic nezkazíte tím, když si projdete i recenze dalších nakupujících. „Pokud máte o e-shopu pochybnosti, vždy je lepší vyhledat si zkušenosti jiných zákazníků nebo ověřit, zda daná prodejna nefiguruje v seznamu rizikových obchodníků, který je k dohledání na stránkách České obchodní inspekce,“ doporučila Irena Jandíková z Max banky. Nespokojení zákazníci naštěstí málokdy mlčí a špatná reputace internetového obchodu mluví za vše.

Nepodceňte ani kyberbezpečnost, přeci jen danému internetovému prodejci svěřujete citlivé osobní a platební údaje. Úroveň zabezpečení internetové stránky ukazuje zámeček vlevo na řádku, kam zadáváte internetovou adresu. Pokud je ikona zámku označena výstražným trojúhelníkem nebo je dokonce přeškrtnutá, nikdy na takovou stránku nezadávejte citlivé informace jako bankovní údaje, údaje o platební kartě či rodné číslo.

V případě pochybností si ověřte, zda e-shop nefiguruje v seznamu rizikových obchodníků, který je k dohledání na stránkách České obchodní inspekce
Irena Jandíková, Max banka

Některé e-shopy se snaží na nakupující vyvíjet nátlak různými slogany, například typu „už zbývají jen dva kusy“ nebo „toto zboží si právě prohlíží 15 lidí“ nebo „zboží si před chvíli zakoupilo 5 lidí“ apod. Jejich strategie je jasná, chtějí přimět váhajícího zákazníka, aby si prohlížené zboží pořídil.

Z doporučení Evropského spotřebitelského centra ČR vyplývá, že v období akcí musí být zobrazena jak snížená cena, tak cena bez slevy. Uvedená cena „před akcí“ musí u evropských obchodů odpovídat nejnižší ceně účtované za posledních 30 dní. Je proto vhodné sledovat ceny vybraných výrobků v delším časovém období. Pokud uvedená nesnížená cena není nejnižší za poslední měsíc, může jít o nekalou obchodní praktiku.

Nakupujete v zahraničním e-shopu?

Pozor na nákupy v e-shopech se sídlem mimo území Evropské unie. Pokud částka přesáhne 150 eur (včetně dopravy a pojištění), musíte zaplatit clo. Budete-li pořizovat tabák, alkohol či parfém, pak musíte clo zaplatit vždy. Pohlídejte si i platbu DPH, na niž má vliv jak hodnota zboží, tak případná registrace zahraničního e-shopu do systému zvaného IOSS. Také se na vás nebudou vztahovat pravidla pro vrácení a reklamaci, na jaká jste z českých, potažmo evropských e-shopů zvyklí. Nákupy z Asie či Ameriky tak raději nejdříve dvakrát promyslete, ať se vám dárky neprodraží.

Při platbě kartou u zahraničních e-shopů vám platební brána nabídne možnost zvolit měnu transakce, vždy zvolte platbu v měně obchodníka, nikdy ne platbu v českých korunách, která, i když se to na první pohled nemusí zdát, je pro vás nevýhodná. Jedná se totiž o dynamickou měnovou konverzi, zkráceně DCC. Podle dat německé spotřebitelské organizace Stiftung Warentest zaplatíte při transakcích DCC průměrně o 14 procent více než při platbě v místní měně. DCC si naštěstí můžete přímo u své banky zdarma zablokovat, a tak svou kartu před DCC ochránit.

Nevýhodný výběr umějí banky blokovat

Finance

Zaslali jste platbu na jiný účet?

Může se vám také stát, že se při zadávání příkazu k úhradě spletete a zadáte nesprávné číslo účtu. Pokud peníze pošlete na neexistující účet, během několika dnů se vám automaticky vrátí na váš účet.

Pokud ale zadáte existující účet, budete muset o pomoc s navrácením peněz požádat svou banku, která bude kontaktovat banku příjemce nevyžádané platby a požádá ho o její vrácení. Jeho povinností je peníze vrátit, pokud ale odmítne, musíte se obrátit na policii.

Vrácení zboží

Zboží pořízené v českých e-shopech můžete podle zákona bez udání důvodu do 14 dnů vrátit. V některých e-shopech nabízejí zákazníkům i mnohem delší období, během něhož nepoškozené zboží přijmou zpět.

Ovšem pozor, nevztahuje se to na určité typy zboží. Konkrétně se jedná o zboží upravené na přání kupujícího, zboží podléhající rychlé zkáze (potraviny) nebo zboží, u něhož došlo k porušení hygienického obalu (např. kosmetika).

Z důvodu ochrany autorských práv nelze vrátit ani rozbalená CD či DVD nebo software. Smůlu budete mít i v případě, pokud nakupujete jako právnická osoba. Ani na ni se možnost vrátit zboží do 14 dnů nevztahuje.

Impulzivní nákupy ohrožují peněženky Čechů, na internetu jim neodolají více než dvě pětiny lidí

Finance

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám