Hlavní obsah

Pojištění dlouhodobé péče lze nyní odečíst z daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obavy, že člověk kvůli svému zdraví může být odkázán na pomoc druhých, tlumí pojištění dlouhodobé péče. Jeho atraktivitu od letoška zvyšuje možnost daňového zvýhodnění. Ze základu daně si lze odečíst až osmačtyřicet tisíc korun ročně.

Foto: Profimedia.cz

Na péči druhých se do svých 85 let stane závislý každý třetí Čech. Ilustrační foto

Článek

Pojištění, které splňuje podmínky státu pro získání zvýhodnění, už začala poskytovat NN Životní pojišťovna. „Daňový odpočet je příznivou novinkou, která tento produkt v očích zákazníků ještě více zatraktivní,“ věří ředitel produktového vývoje NN Michal Korejs.

Funguje to tak, že po přiznání těžké či úplné závislosti na péči nebo ztráty soběstačnosti třetího či čtvrtého stupně začne pojišťovna vyplácet pojištěnému člověku měsíční rentu, a to až do konce jeho života. Pojistné plnění je přitom vypláceno bez ohledu na to, zda žije doma, nebo v pečovatelském zařízení.

Jako příklad člověka, kterému pojištění dlouhodobé péče i bez daňové úlevy pomohlo, uvádí NN klientku Janu. Ta si ho sjednala ve svých šedesáti letech. V sedmasedmdesáti letech jí byla diagnostikována Alzheimerova choroba středního stupně a následně přiznán třetí stupeň závislosti. Péči o domácnost i sebe samotnou, včetně vaření nebo nakupování, přestala zvládat.

Zajištění na stáří mohou nabídnout i investice

Finance

Začala proto o ni pečovat dcera. Ovšem za cenu, že musela opustit své zaměstnání. Dvacetitisícová měsíční penze vyplácená z pojištění pomohla navýšit státní příspěvek pro pečující dceru z 12 800 na 32 800 Kč. Tím byl téměř pokryt dceřin ušlý čistý příjem.

Pojistka pomůže nejen s domácí péčí „Měsíční pojistné pro pojištění sjednané v šedesáti letech do věku pětaosmdesáti let a s měsíčním důchodem dvacet tisíc korun je 1260 korun. Vzhledem k výši pojistného bychom ale klientovi poskytli slevu nejméně patnáct procent, takže pojistné po slevě by bylo nejvýše 1071 korun. Díky daňovému odečtu si reálné náklady na pojištění může dále snížit,“ řekl Novinkám mluvčí NN Martin Tesař.

Lidé, kterým by se zhoršilo zdraví až v šestaosmdesáti letech, by ale na pojistné plnění už neměli nárok, protože pojištění jim skončilo. Renta od pojišťovny pomáhala paní Janě i dál, když se po pěti letech její stav zhoršil a dcera už nemohla péči o ni zvládnout.

Cena za pobyt a potřebnou péči v zařízení, které se rozhodla rodina využít, se pohybovala okolo čtyřiceti tisíc měsíčně. Renta a příspěvek 19 200 korun, který stát lidem vyplácí při úplné závislosti, tuto částku prakticky pokryly. „Pojištění dlouhodobé péče pomáhá lidem užívat si života co nejdéle, a to i přes komplikaci, jakou ztráta soběstačnosti je. Čím dříve si ho člověk pořídí, tím levnější pro něj bude,“ doplnil Korejs.

Pojištění dlouhodobé péče s možností daňového odečtu už ladí i další pojišťovny, například Simplea, Kooperativa či Allianz. Ta ho chce nabídnout ve druhém pololetí.

„Chceme jít cestou finančního krytí, tedy přímé výplaty peněz, a asistenční podpory, například při vyhledávání a zajištění vhodného sociálního zařízení nebo služeb,“ uvedla mluvčí Allianz Marie Petrovová.

Kdy daňové přiznání podává zaměstnanec

Finance

Nabízejí i síť asistentů péče či pobytovou službu

Kooperativa připravuje uvedení nového produktu pojištění soběstačnosti na květen. Pojištění je podle mluvčího pojišťovny Milana Káni primárně zaměřeno na klienty, kteří se chtějí ochránit před dlouhodobou nebo trvale sníženou soběstačností. Plnění by nemělo být jen finanční, pojišťovna chce nabídnout i síť asistentů péče, kteří budou v jednotlivých případech klientům pomáhat s vyřízením administrativně-organizačních záležitostí.

Na trh s novinkou míří i další. „Připravujeme produkt, prostřednictvím kterého budou lidé moci sobě nebo svým rodičům zajistit pojištění dlouhodobé péče. Vidíme příležitost vytvořit pojištění, které klientům nabídne místo finančního plnění přímo danou pobytovou službu,“ řekl Novinkám ředitel pojišťovny Simplea Martin Švec.

Problém lidí podle něj totiž dnes není to, že by na tuto službu neměli peníze, ale skutečnost, že je nedostatek kapacit dlouhodobé péče pro seniory. „Bohužel se stává, že lidé zemřou dříve, než se do potřebného zařízení dostanou, a to i když na něj peníze mají. Smysl našeho pojištění bude v tom, že pokud se lidé dostanou do stavu, kdy budou takové zařízení potřebovat, my jim místo do určené doby v dostupné vzdálenosti seženeme. Pokud vše půjde podle plánu, tak produkt plánujeme začít nabízet v dubnu,“ dodal Švec.

To, že „v blízké budoucnosti“ nabídne klientům pojištění dlouhodobé péče, které bude vyhovovat všem podmínkám uvedeným v novele zákona o daních z příjmů, zvažuje podle svého vedení i Generali Česká pojišťovna.

Podle průzkumu České asociace pojišťoven označuje 71 procent Čechů za svůj největší strach nesoběstačnost. Na péči druhých se do svých 85 let stane závislý každý třetí Čech.

Z průzkumů také vyplývá, že lidé si přejí závěr svého života prožít spíš doma než v domovech s pečovatelskou službou. Splnění tohoto přání však vyžaduje intenzivní zapojení blízkých nebo vysoké výdaje za domácí péči.

Jaké slevy vám mohou snížit daň

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám