Hlavní obsah

Jaké slevy vám mohou snížit daň

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nezanedbatelný daňový přeplatek mohou po provedeném ročním zúčtování daně za loňský rok získat zaměstnanci, kteří uplatní některý z daňových odpočtů nebo ročních daňových slev. Do 15. února musí požádat zaměstnavatele o roční zúčtování daně. Do té doby by měli do mzdové účtárny dodat podklady, které je k nárokování slev opravňují.

Daňové přiznání

Článek

Díky dvěma důležitým úkonům na jednom tiskopisu – podpisu prohlášení k dani a žádosti o roční zúčtování – mohou zaměstnanci ušetřit na daních, aniž by se museli trápit s daňovým přiznáním.

O školkovné nebo slevu na studenta lze kvůli změnám v rámci vládního konsolidačního balíčku žádat letos naposledy. Slevu na manželku bude možné uplatnit i za rok 2024, ale podmínky pro čerpání se zpřísní.

Stát loni vybral na daních 1,39 bilionu korun

Ekonomika

O roční zúčtování daně mohou žádat zaměstnanci, kteří nemají povinnost sami podávat daňové přiznání. Tedy loni pracovali jen pro jednoho zaměstnavatele nebo více zaměstnavatelů postupně za sebou a měli příjmy pouze ze zaměstnání.

Po provedení ročního zúčtování daně mohou v určitých případech dostat zaměstnanci ve výplatě za březen poměrně vysoký daňový přeplatek. V ročním zúčtování se uplatní sleva na poplatníka vždy ve výši 30 840 Kč, i když zaměstnanec pracoval pouze po část roku, například kvůli studiu či ztrátě zaměstnání.

Teprve za celý rok lze uplatnit daňové odpočty a některé daňové slevy
Gabriela Ivanco, Mazars

„Důvodem pro obdržení daňového přeplatku je skutečnost, že zaplacené zálohy během roku 2023 jsou vyšší než vypočtená roční daň z příjmu, neboť teprve za celý rok lze uplatnit daňové odpočty a některé daňové slevy,“ vysvětlila daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Některé příští rok skončí

Za rok 2023 může zaměstnanec v ročním zúčtování daně naposledy uplatnit školkovné až ve výši 17 300 Kč na každé dítě a slevu na manželku či manžela s vlastními ročními rozhodnými příjmy do 68 tisíc korun ve výši 24 840 Kč.

Právě tyto vysoké daňové slevy, které nelze v poměrné výši čerpat během roku, ale až za celý rok, jsou důvodem vysokého daňového přeplatku.

Pro uplatnění školkovného je nutné doručit potvrzení od školky a pro slevu na manželku její čestné prohlášení.

Od příštího roku školkovné a sleva na studenta zaniknou a sleva na druhého z manželů s příjmy do limitu se omezí pouze pro případ péče o dítě do tří let.

Potvrzení od banky a pojišťovny

Daňové odpočty snižují daňový základ, a nikoliv přímo vypočtenou daň z příjmu jako slevy na dani. To znamená, že každá tisícikoruna daňového odpočtu snižuje daň z příjmu zpravidla o 150 korun, pouze poplatníkům s velmi vysokými příjmy o 230 Kč.

Pro uplatnění odpočtů musí být splněny zákonné podmínky uvedené v § 15 zákona o dani z příjmů a je stanovena maximální částka pro jednotlivé odpočty. V praxi se nejčastěji uplatňují dary, zaplacené úroky z hypotéky, dále příspěvky na životní pojištění, penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření a příspěvky odborové organizaci.

„Vše je nutné doložit mzdové účetní příslušným dokladem. Banky či pojišťovny posílají dané potvrzení automaticky začátkem roku, zpravidla elektronicky,“ dodala Ivanco.

V rámci podávání žádostí o roční zúčtování se zpravidla podepisuje i prohlášení poplatníka daně na aktuální rok. Zaměstnanec sice není povinen tento formulář podepsat, ale pokud chce využívat měsíční slevy na dani a nechce riskovat vznik povinnosti podat daňové přiznání příští rok, je nutné, aby prohlášení podepsal.

„Takové prohlášení lze podepsat na stejné období jen u jednoho zaměstnavatele. Pokud má tedy zaměstnanec dva nebo více zaměstnavatelů, musí zvolit jednoho, u kterého formulář podepíše,“ upozorňuje ředitel daňového oddělení společnosti Crowe Jiří Šindelář.

PŘEHLEDNĚ: O kolik víc vám sebere stát od únorové výplaty

Ekonomika

Co lze uplatnit

Odpočty

Patří sem úroky z úvěru na bydlení, dary, vklady na životní pojištění a důchodové spoření či příspěvky odborům.

Maximální daňový odpočet úroků z úvěru na vlastní bydlení je pro loňský rok 150 tisíc Kč. Pokud ale došlo ke koupi bytu před rokem 2021, platí původní maximální limit 300 tisíc Kč.

U vkladů na smlouvu o životním pojištění je to 24 tisíc Kč. Stejný strop platí u penzijních smluv, kde se ale hodnotí vlastní vklady nad 12 tisíc Kč a pro maximální odpočet musejí souhrnné roční vklady činit 36 tisíc Kč a více.

Roční slevy

Sleva na poplatníka, studenta či daňové zvýhodnění na děti se může uplatňovat už při výpočtu čisté měsíční mzdy.

Naproti tomu slevu na manželku (manžela) a školkovné lze uplatnit až za celý rok v ročním zúčtování daně.

Tato sleva činí 24 840 Kč, na držitele průkazu ZTP/P je dvojnásobná. Podmínkou je, že pár neměl roční vlastní rozhodné příjmy vyšší než 68 tisíc Kč, přičemž například rodičovský příspěvek se do těchto příjmů nepočítá.

Školkovné na každé dítě lze uplatnit maximálně v částce 17 300 Kč.

Reklama

Výběr článků

Načítám