Hlavní obsah

Podnikatelé jsou optimističtější, spotřebitelé naopak

Právo, tov, gin

Celková důvěra v ekonomiku se v srpnu mírně zvýšila. Index, kterým ji Český statistický úřad (ČSÚ) na základě svých průzkumů měří, oproti červenci vzrostl o 0,3 bodu na hodnotu 87. Podnikatelé jsou optimističtější, u spotřebitelů je to ale naopak.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Článek

„S tím, jak se ekonomika vzpamatovává po koronavirovém šoku, roste i optimismus na straně podnikatelů. Extrémní chmury, které byly vidět na očekávání ve 2. čtvrtletí, jsou téměř pryč a průmyslové firmy dokonce předpokládají výraznější zlepšení poptávky už v horizontu tří měsíců,“ komentoval to analytik ČSOB Petr Dufek.

Nálada se zlepšila vedle průmyslu i ve stavebnictví, opatrnější ohledně blízké budoucnosti jsou stále firmy z oboru služeb.

Vývoj ukazatele důvěry je podle Petra Smutného z poradenské firmy PwC dobrá zpráva.

Růst důvěry v tuzemskou ekonomiku zpomalil

Ekonomika

„Na druhou stranu je třeba si uvědomit, že například zaměstnanost je stále výrazně závislá na vládních programech Antivirus, s jejichž prodloužením se počítá i do budoucna. Navíc se pro mnohé podniky blíží velká výzva v podobě ukončení moratorního období na splácení úvěrů. Je otázka, kolik firem je v tomto ohledu schopno najet zpět do normálního režimu,“ uvedl Smutný.

Pesimističtější byli tentokrát spotřebitelé, ukazatel v srpnu poklesl o 1,6 bodu na hodnotu 94,4. Mají větší obavy ze zhoršení vlastní finanční situace, z nezaměstnanosti a inflace.

Ekonomika EU se propadla nejvíce za 25 let

Ekonomika

Obavy z podzimu

Podobné ukazatele nálady podnikatelů v Evropě jsou ale méně optimistické. Počty nových případů nakažených před koncem prázdnin napříč kontinentem se zvyšují a roste napětí z toho, do jaké reality se probudí evropská ekonomika na podzim.

„První odhad indexu podnikatelské nálady PMI za srpen v eurozóně poklesl z červencových 54,9 bodu na 51,6 bodu. A na vině je bezesporu zejména nejistota ohledně dalšího utahování karanténních opatření,“ uvedl ekonom Patrie Finance Jan Bureš.

Patnáctiprocentní daň bude pro lidi s nízkými příjmy, shodují se vládní špičky

Domácí

Podle průzkumu společnosti Manpower jsou však kontinentální Evropané ohledně podzimního návratu do svých kanceláří stále optimističtější než například Američané či Britové.

Průzkum byl ale proveden na začátku prázdnin, kdy byla situace ve Francii, Itálii a ostatně i v Německu výrazně příznivější.

Reklama

Výběr článků

Načítám