Hlavní obsah

Ekonomika EU se propadla nejvíce za 25 let

Novinky, bož

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) ve druhém čtvrtletí klesl meziročně o 14,1 procenta a oproti prvním třem měsícům letošního roku o 11,7 procenta. V obou případech jde o největší pokles od roku 1995, kdy Eurostat začal data sledovat. Druhé čtvrtletí bylo stále poznamenáno opatřeními proti šíření nemoci covid-19, uvedl Eurostat.

Foto: Antonio Bronic, Reuters

Ilustrační foto

Článek

Rekordní byl propad také v případě ekonomiky eurozóny. HDP zemí, kde se platí eurem, poklesl o 15 procent meziročně a o 12,1 procenta mezikvartálně.

Španělská ekonomika se meziročně propadla o 22,1 procenta. Významný meziroční propad zaznamenala také Francie, a sice o 19 procent. Třetí nejpostiženější ekonomikou byla Itálie, kde HDP meziročně poklesl o 17,3 procenta.

Naopak nejméně v meziročním srovnání poklesla litevská ekonomika – o 3,7 procenta. Následují Finové, jejichž HDP se snížil meziročně o 5,2 procenta.

Britská ekonomika se propadla do historické recese, klesla o 20 procent

Ekonomika

Český HDP poklesl o 10,7 procenta meziročně a o 8,4 procenta mezikvartálně.

Zaměstnanost v eurozóně klesla o 2,8 procenta oproti předchozímu čtvrtletí a o 2,9 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

V celé evropské sedmadvacítce došlo k meziročnímu poklesu zaměstnanosti o 2,7 procenta. Oproti předchozímu čtvrtletí se potom zaměstnanost v EU snížila o 2,6 procenta.

Reklama

Související články

Americká ekonomika hlásí dramatický propad

Americká ekonomika ve druhém čtvrtletí zaznamenala meziroční pokles o 9,6 procenta. Oproti prvnímu čtvrtletí letošního roku tamní hrubý domácí produkt (HDP)...

Ekonomika EU klesla o 14,5 procenta

Hrubý domácí produkt (HDP) Evropské unie (EU) ve druhém čtvrtletí poklesl meziročně o 14,5 procenta. Oproti předchozím třem měsícům potom ekonomika EU klesla...

Výběr článků

Načítám