Hlavní obsah

Platba daně z nemovitých věcí se blíží. Kam vám dorazí údaje k zaplacení?

Poslední květnový den je tradičně termínem, do kdy byste měli uhradit daň z nemovitých věcí, či alespoň její první splátku. Finanční správa během května zasílá poplatníkům potřebné informace včetně konkrétní částky daně. Informace o tom, kde hledat údaje pro zaplacení, přinášíme v následujícím přehledu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Datová schránka

Pokud vám byla ze zákona počátkem letošního roku zřízena datová schránka, je nejvyšší čas ji zkontrolovat, protože potřebné informace pro placení daně na rok 2023 vám již nejspíš byly zaslány jejím prostřednictvím.

„Pozor, v tomto případě je jedno, zda je schránka zřízena pro podnikatele či fyzickou osobu. Typ datové schránky není rozlišován,“ upozornila Jana Melicharová, daňová poradkyně ze společnosti KODAP. Takto zaslané informace jsou shodné s těmi na poštovních poukázkách, včetně QR kódu pro rychlé uhrazení daně.

E-mailová schránka

Pokud jste v minulosti zažádali o zasílání údajů potřebných k úhradě daně do e-mailové schránky, s největší pravděpodobností byste je již měli mít v e-mailu k dispozici.

SIPO

V případě, že daň z nemovitých věcí hradíte prostřednictvím Soustředěného inkasa plateb obyvatelstva (tzv. SIPO), nemusíte se o nic starat. Úhrada dané částky daně proběhne standardně v souladu s podmínkami České pošty.

Portál MOJE DANĚ

Poplatníci využívající portál MOJE DANĚ již naleznou potřebné údaje v sekci „Nastavení a informace o subjektu“.

Složenka

Poplatníkům, kterých se netýká ani jeden z výše uvedených způsobů doručení, příslušná Finanční správa zasílá potřebné informace k úhradě daně ve formě poštovní poukázky A.

„Ty jsou rozesílány postupně a nejpozději by měly do poštovních schránek dorazit 25. května. V případě, že ani k tomuto datu složenku neobdržíte, je vhodné kontaktovat územní pracoviště místně příslušného finančního úřadu, případně prověřit, zda nemohla být informace o úhradě doručena jiným způsobem,“ doplnila Melicharová.

Pokud vlastníte nemovitosti v územní působnosti více krajů, případně platíte daň vyšší než pět tisíc korun, bude vám doručen odpovídající počet složenek.

Složenka nově za poplatek
Nově již nejsou zasílány bezplatné daňové složenky, ale pouze poštovní poukázky typu A.
Poplatníka, který daň hradí jejich prostřednictvím, tak čeká povinnost uhradit související poplatek přinejmenším 52 korun.
Snazší a levnější je tak například bezhotovostní převod z bankovního účtu prostřednictvím uvedeného QR kódu.

Do kdy uhradit

Pokud je výše daně nižší než pět tisíc korun, musíte ji uhradit do 31. května.

V případě, že je vyšší než pět tisíc korun, má poplatník dvě možnosti:

  • buď celou částku uhradí do 31. května najednou,
  • nebo ve dvou splátkách, a to do 31. května a do 30. listopadu (v případě podnikatelů v zemědělství do 31. srpna a 30. listopadu).

Výpočet daně

Daň z nemovitých věcí se skládá z dílčí daně z  pozemku a dílčí daně ze staveb a jednotek. Sazba daně je odlišná pro jednotlivé druhy pozemku a staveb. Do výpočtu vstupují koeficienty. První v závislosti na velikosti obce, druhý je místní.

„V praxi to znamená, že výsledná daňová povinnost se v jednotlivých koutech naší země liší,“ připomněla daňová poradkyně společnosti Mazars Gabriela Ivanco.

Jak dodala, výměra bytu se nyní vynásobí koeficientem 1,22 za podmínky, že součástí bytové jednotky je podíl na pozemku. Částka se vynásobí sazbou daně, která je součinem koeficientu podle velikosti obce a  základní sazby, která je u bytů 2 Kč/m2. Vláda prosazuje, aby se od příštího roku daň z nemovitosti zvýšila, v některých případech to má být až na dvojnásobek.

Jak se změní vaše daň z nemovitosti? Někde se zvýší jen o třetinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám