Hlavní obsah

Peníze pod polštářem a na účtu. Češi jsou konzervativní střadatelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi střadatelé jsou pořád relativně konzervativní. Drží hodně peníze na účtu nebo pod polštářem a volí hodně jisté komodity, jako jsou stavební a penzijní spoření či podílové fondy.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Držíme pořád hodně hotovosti, tvrdí experti

Článek

„Běžné a spořící účty jsou typické pro domácí střadatele. Jde ale o spoření, a nikoliv o investování v tom pravém slova smyslu. Čekal bych rovněž vyšší podíl podílových fondů, které jsou s ohledem na svůj horizont, variabilitu a regulatorní ochranu ideálním investičním instrumentem,“ míní předseda Asociace pro kapitálový trh ČR Martin Řezáč.

V popředí zájmu českých domácích investorů jsou rovněž nemovitosti. „Nemovitosti mají za sebou bezprecedentní dlouhé období předchozího cenového růstu a v ČR jsou vnímány i jako bezpečná a jistá investice s ohledem na příklon k vlastnickému bydlení,“ shrnul Řezáč.

Podle něho je ale investice do dětí, respektive vzdělání, jednoznačně investicí do lepší budoucnosti. Čekal by také větší zájem o akcie.

Do kterých aktiv je aktuálně rozumné investovat

Finance

„Oproti západoevropským zemím drží české domácnosti více peněz v hotovosti nebo na nízko úročených účtech. Výrazně méně peněz mají také v produktech určených pro spoření na důchod, tedy v penzijním připojištění, penzijním spoření nebo v životním pojištění. K ideálnímu složení portfolia nám stále chybí také větší využití ofenzivních aktiv, zejména investic do akcií a investičních fondů,“ tvrdí Martin Pohl z Generali Investments CEE.

Abychom mohli svoje úspory co nejlépe ochránit a zároveň zhodnotit, měli bychom je mít rozložené ve více různých produktech.

„Západoevropané jsou ve správě svých financí aktivnější a odvážnější. Výrazně častěji využívají ofenzivní produkty, typicky třeba investice do akcií a investičních fondů,“ dodal Pohl.

Češi drží v hotovosti a na bankovních účtech podle Generali Investments CEE téměř dvě třetiny finančních aktiv, zatímco například Němci jen 42 procent.

Fondy letos investorům zatím vydělaly pod šest procent

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám