Hlavní obsah

Obrat u hypoték: Úrokové sazby rostou

Právo, Jakub Svoboda

Sazby hypotečních úvěrů v Česku už narazily na dno. Po roce a půl setrvalého poklesu začaly mírně růst. Půjčky na bydlení už zdražily Hypoteční banka a Komerční banka (KB) a k podobnému kroku se podle odborníků postupně odhodlají i další bankovní domy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Dneškem jsme přikročili ke zvýšení úrokových sazeb. Nejedná se však o žádné dramatické změny, například u tříletých fixací jsme zvýšili sazbu o pouhých 0,10 procenta,“ informovala v pondělí Právo mluvčí Hypoteční banky Marie Mocková.

Důvodem k růstu úrokových sazeb u dlouhodobějších fixací bylo podle ní navyšování cen zdrojů na mezibankovním trhu.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Podle mluvčího KB Pavla Zúbka se dlouhodobé úrokové sazby na mezibankovním trhu za několik posledních týdnů zvýšily téměř o jeden procentní bod (z dubnových 0,5 procenta na 1,36 procenta p. a. v polovině minulého týdne).

Další banky růst sazeb nevylučují

„Podstatně vyšší tržní sazby se proto odrazí i v mírném zvýšení konečné ceny pro spotřebitele. Růst sazeb pro spotřebitele je však v porovnání s nárůstem sazeb na mezibankovním trhu stále spíše zanedbatelný. Měsíční splátka u průměrné hypotéky ve výši 1,7 miliónu Kč se zvýší maximálně v řádu desetikorun,“ sdělil Právu Zúbek.

Podle prodejců hypoték přestala KB poskytovat slevy na sazbě, díky kterým bylo možné dostat se u hypotéky s pětiletou fixací úroku až na sazbu 1,69 procenta. Nyní je to beze slev maximálně 1,99 procenta, upozorňují prodejci.

„Peněžní zdroje na trhu zdražují a marže bank se zmenšují. Podle mě budou následovat i další banky,“ řekl Právu k vývoji sazeb na trhu hypoteční poradce Jiří Houška.

Z bank postupný růst cen nevylučuje například UniCredit Bank. „Zdroje na mezibankovním trhu se zvyšují, a pokud nedojde k radikální změně, zvažujeme opravdu mírné zvýšení úrokových sazeb u hypoték od července,“ uvedl pro Právo mluvčí UniCredit Bank Petr Plocek.

„Naše poslední snížení sazby bylo kampaňové a aktuálně je již tato kampaň ukončena. V tento okamžik neuvažujeme o tom, že bychom snižovali či zvyšovali nynější sazby,“ sdělil za Raiffeisenbank její mluvčí Tomáš Zavoral.

V dubnu průměrná úroková sazba u hypotečních úvěrů v ČR klesla na 2,11 procenta. Snížily se však i počty a objemy poskytnutých hypoték, informovala společnost Fincentrum. Nyní se dá podle odborníků předpokládat, že v dalších měsících průměrná úroková sazba mírně poroste.

Anketa

Jste připraveni na to, že vám poskytovatel hypotéky zvýší úrok?
Ano, nemám s tím problém
7,6 %
Ano, ale doufám, že se brzy zase sníží
2,2 %
Ne, přejdu k jinému ústavu
90,2 %
Celkem hlasovalo 878 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám