Hlavní obsah

Objevily se SMS s falešnými exekucemi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V českém prostoru se opět objevily SMS varující lidi před exekucemi. Jednalo se ovšem o podvod, kdy kyberpodvodníci zneužívali obav lidí z exekučních řízení a chtěli je okrást o přístupové údaje například k internetovému či mobilnímu bankovnictví. Stránka zmiňovaná v textovkách byla zneškodněna. Nelze ale vyloučit, že se objeví další. Podobné útoky se totiž objevují pravidelně již delší dobu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Celý podvod obvykle funguje tak, že na telefonní číslo přijde SMS upozorňující na neuhrazený dluh a odkazující na web, kde je možné vše zkontrolovat. Jakmile člověk klikne na stránku, zobrazí se mu nabídka ověření exekuce pomocí přihlašovacích údajů do elektronického bankovnictví. Podvodníci se tak obratem mohou dostat k citlivým údajům a data mohou různým způsobem zneužít.

„Jednalo se o velmi sofistikovaný a dobře připravený podvod, jak získat přístup k těm nejcitlivějším údajům. Použitý jazyk i prostředky mohly občana velmi snadno zmást a přinutit, aby se na podvodné stránky přihlásil,“ popsal aktuální, již zastavený kyberpodvod ředitel společnosti Analytics Data Factory Kamil Mahdal.

„Za povšimnutí stojí především fakt, že celé stránky byly dokonale redigované, s platným certifikátem, a navíc integrovaly podvodné přihlašovací obrazovky většiny bank na českém trhu,“ dodal technický ředitel společnosti Jiří Mojžíš.

Šmejdi v montérkách okrádají zákazníky v tísni

Krimi

Kolik lidí podvodu podlehlo a jaké důsledky to bude mít, nelze podle něj v tuto chvíli odhadovat. „Pokud občan takovou zprávu obdrží, měl by neprodleně kontaktovat Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost. Ten by měl incident prověřit, stránky útočníků zablokovat a informovat širokou veřejnost,“ dodal Mahdal.

Podvodné weby ministerstva

Před podobným podvodem varovala exekutorská komora už před rokem. Tehdy dokonce podvodníci zneužívali oficiální podobu jejího webu. Na něm se po zadání osobních údajů objevily informace o smyšleném dluhu a smyšlené exekuci. Podvodná aplikace následně odkazovala na možnost dluh uhradit.

V posledním roce a čtvrt se také rozšířily podvody, kdy jsou lidé přes SMS nebo e-maily vyzýváni k tomu, aby si na stránkách úřadu práce nebo ministerstva práce a sociálních věcí zažádali o sociální dávky, například o příspěvek na bydlení. Stránky jsou ale opět zfalšovány.

Před těmito podvody varoval i Národní úřad pro kybernetickou bezpečnost. Ministerstvo práce pak upozorňovalo, že jediné pravé stránky jsou na adresách mpsv.czuradprace.cz.

Svojí bance to neříkejte. Šmejdi slibují pohádkové zhodnocení, ale důvěřivce oberou

Bezpečnost

Výběr článků

Načítám