Hlavní obsah

Polovina Čechů změnila plány na dovolenou. Pandemie oživila zájem o koupi chalup

Novinky, bab

Letní dovolenou bude každý druhý Čech letos trávit jinak, než měl původně v plánu. Někteří sice ještě s koupí zahraničního zájezdu vyčkávají, jiní ji ale už definitivně vzdali či ji plánují strávit v České republice. Nejčastěji budou pobývat na vlastních nebo pronajatých chatách či chalupách. Desetina koupi rekreačního sídla zvažuje.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Koronavirová pandemie stojí za změnou dovolenkových plánů poloviny Čechů, ukázal aktuální průzkum Equa bank.

Oživila i zvýšení zájmu o tuzemské pobyty, tři ze čtyř Čechů jsou totižKaždý čtvrtý z nich zůstane doma ve vlastním bytě či domě, čtvrtina na chatě či chalupě, kterou vlastní oni sami nebo někdo z rodiny, zhruba každý osmý si v létě nějakou rekreační nemovitost pronajme.

Do hotelu či penzionu v tuzemsku se chystá pětina Čechů, každý desátý pak bude relaxovat pod stanem nebo v karavanu. Lidé plánují trávit volné dny tradičně, u vody, výlety do okolí, túrami, cyklistikou nebo prací na zahradě či při zvelebování bydlení. Právě zvelebování bydlení či rekreačních objektů je určitým fenoménem doby koronavirové.

Pandemie nejspíš změní nákupní zvyklosti Čechů

Koronavirus

„Po vyhlášení nouzového stavu zůstávali lidé převážně doma nebo se zavřeli na svých chalupách a využili volný čas k nezbytným opravám či k rekonstrukcím. Potvrzuje to i zájem o neúčelové půjčky, který jsme v této době zaznamenali. Rovněž stoupl objem plateb v hobby marketech a prodejnách nábytku, a to až trojnásobně oproti standardnímu období,“ uvedl Ondřej Hák z Equa bank.

Na dovolené chtějí ušetřit

Průzkum ukázal, že nejspíš pod vlivem ,ožné ekonomické krize i obav ze ztráty zaměstnání lidé nemíní za dny odpočinku příliš utrácet. Dva ze tří oslovených Čechů plánují do své letní dovolené (náklady na pobyt, dopravu, vstupné, jídlo) investovat pouze do 10 tisíc korun.

Na druhou stranu ale někteří uvažují o tom, že by investovali do pořízení rekreační nemovitosti. Pod vlivem pandemie i omezení cestování to připustil každý desátý respondent.

Přehledně: Jaké změny přinesla koronakrize na trhu s nemovitostmi

Finance

Na nákup chaty či chalupy by si více než dvě pětiny lidí půjčily od banky, třetina by použila vlastní úspory.

Nejčastěji by lidé do koupi chtěli investovat částku do půl milionu korun (47 procent), třetina by za nemovitost k rekreaci neváhala utratit i mezi půl až milionem korun.

„Narůstající zájem o investice do rekreačních nemovitostí pozorujeme i u nás. Jen za poslední tři měsíce se zájem o hypotéky na koupi chat a chalup zvednul o 30 procent. Nahrávají tomu i příznivé úrokové sazby hypoték, které se pohybují okolo dvou procent ročně. Nejčastěji si přitom Češi na nákup chat a chalup půjčují do jednoho milionu korun, největší zájem je o rekreační nemovitosti v okolí řek, jezer či rybníků nebo na horách,“ doplnil Hák.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám