Hlavní obsah

O 5000 korun na děti si stále nepožádala polovina rodin

Právo, pcl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stát již začal vyplácet jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě i těm, kteří si o něj museli zažádat. Žádost už podali rodiče více než 575 000 dětí. Domácnosti s dalšími zhruba 240 tisíci potomky peníze dostaly automaticky dříve.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

To je však stále jen zhruba polovina dětí, kterých se dávka týká. Podle propočtů ministerstva práce a sociálních věcí totiž o ni mohou požádat rodiny 1,562 milionu dětí.

Kdo má nárok

Domácnosti, které loni měly příjem do jednoho milionu korun hrubého. To je asi 83 333 korun hrubého měsíčně. Podmínkou je, že dítě v domácnosti žije.

Platí, že se sčítají příjmy rodičů či partnerů, kteří o dítě pečují, nikoliv například prarodičů či starších výdělečně činných potomků, kteří s nimi žijí ve stejné domácnosti. Žádat mohou rodiče, adoptivní rodiče i pěstouni. V případě střídavé péče se musejí rodiče domluvit, kdo o dávku zažádá.

Jak se zjistí příjmy

Informace lze najít třeba v daňovém přiznání za loňský rok nebo je poskytne zaměstnavatel. Hrubé příjmy rodičů se musí sečíst.

Na žádost o příspěvek na dítě bude rok

Finance

Jak je omezen věk dítěte

Na nárok mají rodiče dětí narozených od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022. To znamená, že jim 2.  srpna muselo být méně než osmnáct roků. Z výše uvedeného plyne, že nárok na dávku mají i rodiny, jimž se dítě do konce letošního roku teprve narodí.

Kdo dostal dávku automaticky

Domácnosti, které obdržely v červenci přídavek na dítě. Ty by již měly mít peníze většinou na účtu. Ostatní musejí žádat.

Kde zažádat

Hlavní možností je podat si žádost přes stránky ministerstva práce a sociálních věcí. Webová záložka odkazuje přímo na Jednorázový příspěvek 5000 korun na dítě.

Co je potřeba

K  žádosti přes internet je nutná jen elektronická identita občana. Ostatní údaje, jako třeba příjmy, si stát zjistí sám. Bude však od žadatele potřebovat vědět kontaktní údaje, jako jsou telefon či e-mail, bydliště, pokud se liší od trvalého, základní údaje o dětech, na které dávku žádá, a informace o partnerovi či partnerce, pokud žije ve stejné domácnosti.

Kde získám elektronickou identitu

Je to například mobilní klíč eGovernmentu, který vystaví na Czech Pointu na poště, nebo datová schránka. Také lze využít takzvanou bankovní identitu, tedy přístupové údaje do elektronického bankovnictví. V současnosti mít tuto identitu umožňuje sedm bankovních domů. Lidé jí disponují společně s internetovým bankovnictvím.

Bankovní identitu si zřídila většina Čechů, aktivně ji používají čtyři lidé z deseti

Finance

Kde zažádat osobně

Pokud nemá domácnost internet nebo elektronickou identitu, může zažádat na Czech Pointech na obecních, městských a krajských úřadech. Postačuje k tomu občanský průkaz.

Kdy a jak se příspěvek vyplatí

Na účet uvedený žadatelem nebo poštovní poukázkou, podle toho, co se v  žádosti uvede. Při žádosti pak peníze přijdou nejdříve na přelomu srpna a  září.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám