Hlavní obsah

Na žádost o příspěvek na dítě bude rok

Právo, svj

Rodinám, které pobírají přídavky na dítě, začaly úřady práce pětitisícový příspěvek na každého potomka do 18 let věku již vyřizovat. Rodiny ho mají dostat automaticky v srpnovém termínu výplaty přídavku. Domácnosti, které přídavky nepobírají a měly loni souhrnný hrubý příjem do milionu korun, budou muset o 5000 Kč na dítě požádat. Příjem žádostí bude spuštěn v pondělí 15. srpna. Na podání žádosti budou mít lidé rok.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Žádat bude možné buď osobně na vybraných czech pointech, anebo dálkově elektronickou cestou prostřednictvím klientského portálu ministerstva práce a sociálních věcí (MPSV). Při žádosti na dálku ale bude nutné mít elektronickou identitu.

Stát začne vyplácet příspěvek na děti

Finance

Řada Čechů již má elektronickou identitu zprostředkovanou bankami. Pro založení identifikačního prostředku NIA ID, což je státem zdarma poskytovaný identifikační prostředek založený na kombinaci jména, hesla a SMS kódu, je nutné nejdříve vyplnit registrační formulář na stránkách identitaobcana.cz.

Dalšími možnými identifikačními prostředky jsou občanský průkaz s aktivovaným kontaktním elektronickým čipem vydaný po 1. červenci 2018 a mobilní klíč eGovernmentu – státem zdarma poskytovaný identifikační prostředek, který představuje využití přihlašování bez potřeby zadávání dalších ověřovacích kódů.

Bankovní identitu si zřídila většina Čechů, aktivně ji používají čtyři lidé z deseti

Finance

Podmínky nároku

Příspěvek bude vyplacen do 30 dnů ode dne podání žádosti, slibuje MPSV.

Podle zákona je příspěvek na dítě, kterému 1. srpna nebude ještě 18 let. Stát dávku vyplatí i na děti, které se od srpna do konce roku teprve narodí. Nárok na pět tisíc korun od státu má tak dítě narozené od 2. srpna 2004 do 31. prosince 2022, podmínkou je trvalý pobyt a bydliště v Česku. Rodiče musí s dítětem žít a hradit náklady.

Příspěvek mohou získat i cizinci, kteří v ČR dlouhodobě žijí a pracují. Čerpat ho mohou pěstouni, manželé či partneři rodičů i vdovci a vdovy po rodičích. Do milionového příjmu se započítává nejen výdělek ze zaměstnání a podnikání. Zahrnují se i nájmy a ostatní příjmy, které se daní. Mezi ně patří třeba příjem z autorských práv, výživného, příjmů z prodeje nemovitostí, cenných papírů i jiných věcí či z převodu firmy.

Týkat by se to mělo také výsluh, náhrad mzdy či platu, pojistného plnění, odměn, odchodného, důchodů, nemocenské, podpory v nezaměstnanosti, dávek či rodičovské. Zohledňovat se nebudou případné výhry.

O příspěvek na dítě mohou rodiče žádat od 15. srpna

Domácí

V potaz se mají brát částky, které byly loni vyplacené či zaúčtované. Živnostníkům s paušálem se má započítat jako příjem nejméně polovina celostátní průměrné mzdy.

Kromě jmen, rodných čísel a bydliště dětí a rodičů se má dokládat čestné prohlášení o příjmech. Pravdivost a správnost budou ověřovat úřady práce a finanční úřady. Neoprávněně získanou dávku budou lidé muset vrátit. Vymáhání by měl mít na starosti celní úřad.

Přes elektronický formulář má být také podle MPSV od 1. srpna možné spravovat rodičovský příspěvek, od 1. září na portálu bude možné vyřídit i žádost o přídavek na dítě.

Reklama

Výběr článků

Načítám