Hlavní obsah

Nejspolehlivější investicí jsou státní dluhopisy, radí experti

Právo, svj

Letošní rok bude pro investování opět obtížný, shodují se investiční poradci. Inflace v Česku zřejmě zůstane kolem deseti procent a více než jindy je tak důležité investovat s rozmyslem, abyste hodnotu vložených prostředků co nejvíce ochránili. Odborníci většinou doporučují vklady do státních dluhopisů doplněné o akciové fondy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Podle nejnovějšího průzkumu Asociace pro kapitálový trh (AKAT) jen 35 procent Čechů alespoň jednou v minulosti investovalo nebo investuje pravidelně.

Naopak nikdy neinvestovalo a ani se nechystá začít 37 procent dotazovaných, dalších 23 procent investice zvažuje, ale nemá s nimi doposud žádné zkušenosti. Za zkušené investory se pak pokládají čtyři procenta lidí.

„K investování je kromě peněz potřeba také rozhled a finanční gramotnost a to je často kámen úrazu. Mnozí se nechají odradit prvním drobným neúspěchem či medializovanými případy nekvalitních firemních dluhopisů a investování se ze strachu vyhýbají,“ sdělil Právu Jaromír Sladkovský, místopředseda AKAT.

Investice v roce 2023: analytici doporučují dluhopisy či zlato

Finance

„Investování není snadná disciplína. Vyžaduje aktivní přístup, vyhledávání a vyhodnocování relevantních informací, od věci není výběr kvalitního finančního poradce,“ dodal.

Pravidelnost a diverzifikace

Experti lidem doporučují hlavně dodržovat dlouhodobou strategii a neměnit ji po výkyvech na trzích.

„Hodně pomoci může pravidelné investování. Zásadní je také diverzifikace portfolia, dnes je relativně těžké odhadnout, co se bude dále dít, ale pro konzervativnější klienty dává smysl investovat například do státních dluhopisů, kde se dá (výhledově) očekávat pokles sazeb ze strany ČNB, a tím by tyto dluhopisy mohly dosáhnout zajímavého zhodnocení,“ uvedl manažer produktového týmu investic v Moneta Money Bank Tomáš Kapoun.

Někteří odborníci teď radí investovat do eurových dluhopisů. „Koruna se sice drží, ale její síla není podpořena žádnými ekonomickými daty.

Při oslabení, které dříve nebo později přijde, reálně může rozdíl mezi nenakoupením eurobondů a nakoupením eurobondů dělat za rok i přes 20 procent,“ tvrdí Jiří Mesároš ze serveru Dluhopisy.cz.

Očekává, že eurové investice se stanou hitem letošního roku. „Třeba dluhopis Solar ENERGY eurobond, který společnosti FVE Systems slouží k financování výstavby fotovoltaických elektráren na Slovensku a na Balkáně, vám vynese hned 10,5 procenta,“ říká Mesároš.

Podle Kapouna jsou pak zajímavým doplňkem i investice do akciových fondů z rozvinutých zemí, hlavně USA, ale také rozvíjejících se trhů.

Loni se fondům nedařilo

Objem majetku, který mají Češi uložený v podílových fondech, loni vzrostl o 44 miliard na 751,5 miliardy korun. Výkon fondů negativně ovlivnila vysoká inflace a růst úroků.

Výsledky dluhopisových fondů se pohybovaly od ztráty devět procent po zisk jedno procento. Akciové fondy v průměru ztratily 11 procent, smíšené osm procent. Výjimkou byly nemovitostní fondy, které připsaly sedm procent.

Letos by se podle předsedy AKAT Martina Řezáče měla situace stabilizovat. Peněžní fondy budou podle něj profitovat z vyšších úrokových měr.

U dluhopisových fondů očekává vyšší výnosový potenciál, ale lze u nich počítat i s vyšší volatilitou. „U akciových fondů jsme z nejhoršího venku,“ dodal Řezáč s tím, že přes krátkodobé výkyvy by se měly akcie za celý rok zhodnotit.

MF v první letošní aukci prodalo státní dluhopisy za 26,7 miliardy korun

Ekonomika

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám