Hlavní obsah

Nájmy v centru Prahy prudce klesly, ceny bytů jsou nižší na Liberecku

Právo, svj

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Růst cen nemovitostí v Česku pokračoval podle prvních statistik i ve druhém čtvrtletí, kdy již naplno udeřila koronavirová krize. Celkové tempo růstu však zpomalilo, v některých regionech ceny bytů začaly dokonce klesat. Praha je stále nejdražší, eviduje však pozvolný pokles cen nájemného.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Starší byty podle údajů společnosti Bezrealitky.cz zdražily za první pololetí v průměru o 13,4 procenta na 66 292 korun za metr čtvereční. Ovšem tempo růstu cen bytů ve druhém kvartálu zpomalilo, proti konci prvního čtvrtletí stouply ceny starších bytů v Česku v průměru jen o 1,1 procenta.

Nejvíc mezičtvrtletně vzrostly v Ústeckém kraji (o 18,3 procenta) a na Vysočině (o 15,2 procenta), ale v Libereckém kraji klesly o 8,1 procenta, a dolů už šly i v Karlovarském (o 3,4 procenta) a Jihomoravském kraji (o 1,8 procenta). V Praze a ve Středočeském kraji stouply ceny starších bytů jen nepatrně.

Byty mohou v některých lokalitách zlevnit, byly nadhodnocené

Finance

Regionálně byla na konci června nejdražší Praha (94 619 Kč/m2), která v posledních letech čelí bytové krizi. Naopak nejlevnější byl Ústecký kraj (21 392 Kč/m2).

V Praze spadly nájmy

Nájemné stouplo za celou ČR v průměru o 1,6 procenta na 248 korun za metr čtvereční měsíčně. V nejdražší Praze bylo 293 korun, v nejlevnějším Ústeckém kraji 145 korun.

Úroveň nájmů se v Praze propadla výrazně jak mezičtvrtletně, o takřka šest procent, tak meziročně, a sice o 3,5 procenta.

„Jde o důsledek odlivu turistů, kteří v metropoli vyhledávali krátkodobé pronájmy prostřednictvím platforem typu Airbnb. Po nich se kvůli koronaviru, zavření hranic a razantnímu omezení letecké dopravy „slehla zem“. Pronajímatelé bytů zejména v historickém jádru Prahy, v Praze 1 a Praze 2, tak museli hledat náhradní nájemníky a v rámci tohoto hledání, aby nějaké vůbec našli, jít s cenou dolů,“ připomněl ekonom Lukáš Kovanda.

Zároveň upozornil, že v samotném centru Prahy, zejména ve čtvrtích Staré Město, Josefov, Malá Strana, Nové Město a částečně Vinohrady, byl pokles nájmů ještě výraznější, v některých místech činil mezičtvrtletně i meziročně až desítky procent.

Prázdné byty srážejí cenu nájemného, někdy i o víc než 10 tisíc

Koronavirus

Uvidí se na podzim

Podle Kovandy poptávce v oblasti realit stále pomáhají vládní podpůrné programy typu kurzarbeitu, moratoria na splátky úvěrů či programu výhodných půjček pro firmy.

Navíc i o něco zlevnily hypotéky. „Rozhodující ale bude podzim. To se projeví efekt ukončování většiny vládních podpůrných programů, vzroste proto míra nezaměstnanosti a ruku v ruce s tím také podíl problémových a nesplácených hypoték,“ dodal ekonom.

Hypotéky na konci jara mírně zlevnily

Finance

Reklama

Související témata:

Související články

Hypotéky teď nejsou pro každého

Pandemie koronaviru a s ní spojená vládní opatření ovlivnily i trh s hypotékami. Banky k žádostem o hypoteční úvěry nyní přistupují obezřetněji, sledují...

Byty před vypuknutím epidemie zdražily

Ceny bytů v Praze a krajských městech letos v prvním čtvrtletí meziročně vzrostly v průměru o 13 procent na 65 400 korun za metr čtvereční. Tempo růstu bylo...

Hypotéky na konci jara mírně zlevnily

Hypoteční úvěry červnu opět mírně zlevnily. Průměrná úroková sazba se proti květnu snížila o devět bazických bodů na 2,21 procenta. Spolu s tím hypoteční trh...

Výběr článků

Načítám