Hlavní obsah

Na úspory energií a nové kotle dostanou zájemci od státu až statisíce korun

Právo, Martin Procházka

Domácnosti v rodinných a bytových domech mohou při plánování opatření, která povedou k energetickým úsporám, počítat se štědrou státní podporou. Na dotacích mohou dostat až několik set tisíc korun z investice zpět.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Hlavními dotačními tituly zaměřenými na domácnosti jsou kotlíkové dotace, Nová zelená úsporám a Dešťovka.

Nová zelená úsporám je zaměřená na snižování spotřeby energií v domácnostech. Dotace lze využít na renovace rodinných a bytových domů, jako jsou zateplení fasády, střechy, stropů, výměna oken a dveří, stavbu rodinných a bytových domů v pasivním či nízkoenergetickém standardu, pořízení solárních systémů na ohřev vody i na výrobu elektrické energie.

Využít ji lze také na pořízení zelené střechy, zařízení na využívání tepla z odpadní vody a na rekuperaci. Z programu je možné také financovat výměnu elektrického vytápění za systém s tepelným čerpadlem nebo výměnu topidel, jako jsou krby a krbová kamna, za ekologičtější způsob vytápění, jako např. kotle na biomasu nebo tepelná čerpadla.

Zateplení paneláků řeší i potíže s vedrem. Investice se brzy vrátí

Finance

Možné je také financování venkovní stínicí techniky, tedy venkovních žaluzií, rolet, slunolamů a podobně. Například na nové zdroje energie je možné dostat až polovinu celkových způsobilých výdajů, maximálně 350 tisíc korun. Pokud při výstavbě nového domu zvolíte velmi nízkou energetickou náročnost, nabízí stát rovněž až polovinu způsobilých výdajů zpět, a to až do výše 450 tisíc korun.

Kotlíkové dotace zase cílí na výměnu zastaralých kotlů 1. a 2. emisní třídy za čistší zdroje vytápění, jako jsou kotle na biomasu, tepelná čerpadla nebo plynové kondenzační kotle. Ve vybraných krajích je rovněž možné využít takzvaných kotlíkových půjček, které domácnostem pokryjí rozdíl mezi nákupní cenou nového zdroje tepla a kotlíkovou dotací. Díky tomu si mohou nový zdroj pořídit i domácnosti, které nemají na nákup našetřené prostředky. Státní podpora může v tomto případě dosáhnout až 127 500 korun.

Vyměnit je třeba 300 tisíc kotlů a čas se krátí

Jak na to

Dešťovka představuje program pro vlastníky či stavebníky rodinných a bytových domů na využití srážkové a odpadní vody v domácnosti i na zahradě. Od státu můžete dostat až 60 tisíc korun. Některé programy lze rovněž kombinovat a získat za tuto kombinaci bonus. Třeba u výměny kotle a zateplení budovy je to dalších 20 tisíc korun.

Plánujete na zahradě zařízení pro zadržování dešťové vody? Víme, jak na to

Jak na to

Pro získání dotace je nutné splnění jejích podmínek a v Nové zelené úsporám a programu Dešťovka se musí doložit odborným posudkem zpracovaným oprávněnou osobou. U Nové zelené úsporám je součástí posudku projektová dokumentace, energetické hodnocení a krycí list technických parametrů. Odborný posudek u Dešťovky je zpravidla jen jednoduchý projekt na 1–2 strany A4, který zpracuje přímo dodavatel systému.

Vyplaceny už byly miliardy

Stát od zahájení dotačních programů vyplatil už několik miliard korun. „Z programu Nová zelená úsporám bylo od spuštění programu v roce 2014 schváleno již 45 tisíc žádostí v objemu dotací za 10 miliard korun, z toho více než 33 tisícům žadatelů již byla vyplacena podpora ve výši 6,4 miliardy korun a další žádosti jsou postupně propláceny,“ řekl Právu Ondřej Charvát z tiskového oddělení ministerstva životního prostředí.

V první a druhé vlně kotlíkových dotací dostali žadatelé podle jeho slov celkem 6,3 miliardy korun. V aktuální třetí vlně jsou žádosti v celkové výši 4,5 miliardy korun. Na kotlíkové půjčky nyní ministerstvo registruje žádosti v hodnotě 1,2 miliardy korun. V programu Dešťovka je domácnostem k dispozici 340 milionů korun.

Reklama

Související témata:

Související články

Kotlíkové dotace mají pokračovat

Státní podpora výměny starých kotlů, která měla končit právě probíhající třetí vlnou, bude podle všeho pokračovat i nadále. Ministerstvo životního prostředí...

Výběr článků

Načítám