Hlavní obsah

Lidem na vsi přišlo vyúčtování. Doplaťte 107 tisíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyúčtování tepla a vody včetně jejího ohřevu šokovalo obyvatele bytových domů v Kozlově na Olomoucku. V obci, kde žije 267 lidí a která vlastní asi 120 bytových jednotek, mají doplatit za loňský rok částky, jež v některých případech přesahují 100 tisíc korun.

Foto: Petr Marek, Právo

Jana Zacharková s vyúčtováním služeb za rok 2022.

Článek

Lidem se to nelíbí, mnozí se obávají, že to finančně neutáhnou, a za viníka považují obec. Její vedení veškerá nařčení odmítá a tvrdí, že občané si za extrémní nedoplatky mohou sami.

Například Jana Zacharková, která bydlí s bývalým manželem v třípokojovém obecním bytě, musí doplatit 107 972 korun.

„To, co platíme, a rok od roku je to víc, jsou šílené pálky. I loni jsem doplácela, kolem 40 tisíc korun. Nevím, jak si s tím poradím. Jsem v invalidním důchodu. A když jsem starostu žádala o vysvětlení, nechtěl se o tom bavit. Když prý nezaplatím, tak mě vystěhuje. Než to stihnu vyrovnat, přijde další rána za další rok a nikdy se z toho už nevyhrabu,“ řekla Právu nešťastná žena, která na všech zálohách za bydlení v domě zaplatila za rok 51 600 korun.

Finanční poradna: Jak na vyúčtování energií

Finance

Spotové ceny

Jan Procházka je na tom relativně lépe. Doplatit musí 36 780 korun. Smířit se s tím ale nehodlá. „Nechápu to. Šetříme, jak se dá. Budu tlačit na obec, aby s tím něco udělala,“ prohlásil s tím, že na zálohách ve čtyřpokojovém bytě platil měsíčně sedm tisíc, od ledna platí 12 500 korun.

Vysoké ceny obecně jsou podle kozlovského starosty Romana Fojtíka (nezávislý) důsledkem razantního zdražení energií. „Máme spotové ceny. Nikdo s námi nebyl ochoten uzavřít smlouvu, nevědělo se, kolik co bude stát,“ vysvětlil starosta a dodal, že za rok 2022 obec zaplatila za plyn 3,19 milionu korun, zatímco za rok předchozí jen 995 tisíc.

Kdo za to může?

Za nedoplatky si však lidé podle něj mohou sami. „Mají malé zálohy a ohromnou spotřebu. Žádal jsem je, ať si zálohy navýší a šetří. Nikdo téměř nepřišel, a když, tak si zálohu zvedli o dvě stovky. Chtělo to ale o pět tisíc,“ řekl Právu starosta.

„Není to pravda. Tvrdil, že bude stačit maximálně tisícovka,“ reagoval Procházka a Zacharková to potvrdila. Vysokou spotřebu vody, kolem 12 kubických metrů za měsíc, nechápe.

„Není to možné. Takové množství nemohu spotřebovat. Třeba vanu si napouštím jen jednou za čas. Někde v bytě musí být problém,“ míní. Uplatnila proto reklamaci, ale neuspěla.

K paní Zacharkové na víkendy jezdí dvě vnoučata, podle ní nemohla mít jejich přítomnost na takovou spotřebu žádný vliv.

Fiala k nejvyššímu nárůstu cen plynu v EU: Čísla prý nesedí

Domácí

„Nechali jsme udělat revizi vodoměru, je v pořádku. A odečty neděláme my, provádí je firma dálkově. To, co ta paní říká, může vykládat jen tomu, co žere seno. Plýtvá, byl jsem u ní několikrát a má tam trenýrkovou teplotu, tedy kolem 28 stupňů, místo aby topila na 19. Pokud to ona, ale ani ostatní nepochopí, budou mít potíže pořád,“ uvedl Fojtík.

Jasno má ovšem i Procházka. „Za vše může chybné hospodaření starosty. Měl vyjednat příznivější ceny a také nařídit adekvátní navýšení záloh. Jenže na lidi kašle, a když po něm něco chtějí, jen jim vyhrožuje,“ zdůraznil.

„Nikdy jsem nic takového neřekl,“ opáčil starosta Fojtík.

Další nájemníci se k celé situaci nechtěli vyjadřovat.

Elektřina a plyn v ČR jsou čtvrté nejdražší v EU

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám