Hlavní obsah

Letos to bude finančně náročné, bojí se Češi. Odkládají větší výdaje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Lidé předpokládají, že rok 2024 bude pro ně ekonomicky náročný. Až 60 procent z nich odloží zásadnější investici v podobě nákupu auta, nemovitosti či drahého vybavení do domácnosti na lepší časy. S letní dovolenou nepočítá čtvrtina občanů a ti z nich, kteří na ni pojedou, si chtějí pobyt v obavě před zdražováním pořídit již v lednu.

Foto: Profimedia.cz

Češi chtějí šetřit i na velkých investicích, jako je třeba nákup automobilu

Článek

Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro Home Credit. „Lidé daleko více plánují své nákupy a řeší, jakým způsobem je budou financovat. Nepřemýšlejí jenom o tom, za co utratí své finanční prostředky, ale uvažují i o příjmové stránce. Nepříznivá ekonomická situace je více motivuje k aktivnímu řízení svého rodinného rozpočtu,“ řekl Novinkám Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit ČR a SR.

Připomněl, že ceny bytů se podle expertů dotkly dna, centrální banka snížila úrokovou reposazbu, Česko dosáhlo předposlední týden loňského roku na nejvyšší inflaci v Evropské unii a některé obchodní řetězce ještě před Vánoci začaly zlevňovat. Lidé se podle odborníků naučili reagovat na aktuální ekonomickou situaci a přizpůsobují tomu své výdaje, a pokud je to nezbytné, hledají si i další zdroje příjmů.

Lidé daleko více plánují své nákupy a řeší, jakým způsobem je budou financovat
Miroslav Zborovský, ombudsman klientů Home Credit ČR a SR

Vyšší výdaje očekávají letos dvě třetiny dotázaných, vyšší příjmy ale jen zbývající třetina. Nepříliš veselou finanční situaci chce část lidí řešit tím, že zaměstnavatele požádá o zvýšení platu. Chystá se na to 28 procent dotázaných. Z toho čtvrtina si řekne o minimální zvýšení platu do deseti procent a další čtvrtina bude usilovat o přidání do 20 procent.

Anketa

Očekáváte, že letošní rok pro vás bude finančně náročnější než ten loňský?
Ano, bude náročnější
77,9 %
Ne, bude to lepší
7 %
Bude to nastejno
15,1 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3589 čtenářů.

Letní dovolenou si rozhodně nenechá ujít 37 procent dotázaných. Háček je ale v tom, že zhruba 40 procent z nich chce cestovat levněji tím, že nevyužije služeb žádné cestovky. Dalších 34 procent je na vážkách, tedy zvažuje, zda vyjet do zahraničí s cestovní kanceláří, nebo raději tentokrát levněji na vlastní pěst.

Do Česka loni přišlo 39 nových obchodních značek, nejvíc za 10 let

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám