Hlavní obsah

Kratších úvazků přibylo, hlavně u mužů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zkrácený pracovní úvazek mělo na konci loňského roku v Česku 368 400 lidí. Nejvíce z nich pracovalo v oblasti vzdělávání, zdravotní a sociální péče a zpracovatelského průmyslu. Oproti stejnému období roku 2020 jich přibylo 17 300. Z větší části se ale nárůst týkal pouze mužů, žen s kratší pracovní dobou přibylo meziročně pouhých devět stovek.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Právě ženy přitom tvoří hlavní zdroj pracujících s kratší pracovní dobou, v loňském čtvrtém čtvrtletí jich bylo 254 tisíc. Oproti roku 2020 jich sice mírně přibylo, ve srovnání s předcovidovým rokem 2019 si jich ale na zkrácenou pracovní dobu vydělávalo o 22 100 méně.

Vyplývá to z údajů aktuálně zveřejněných Českým statistickým úřadem. Ubylo podle nich lidí s kratším pracovním úvazkem, kteří si přáli pracovat delší pracovní dobu, než mají ve svém současném zaměstnání. Na konci loňského roku jich bylo 22,9 tisíce, předloni 25,5 tisíce. Z toho všeho podle ekonomů a analytiků plyne, že nabídka práce na zkrácené pracovní úvazky je v Česku stále nedostatečná.

Finanční poradna: Podvody s uzavíráním pracovní smlouvy se nevyplácejí

Finance

„Ve srovnání se západní Evropou máme podíl zkrácených úvazků podstatně nižší. Důvody jsou jednak zvykové, nemají u nás takovou tradici, jednak nízká nezaměstnanost,“ soudí hlavní ekonom UniCredit Bank Pavel Sobíšek.

To podle něj znamená, že když mají podniky problém sehnat dostatek pracovní síly, tak nejsou zkráceným úvazkům nakloněny. Sobíškova slova potvrzují i data Eurostatu, podle nichž v Česku mají částečné úvazky podíl na celkové zaměstnanosti 5,6 procenta, průměr v zemích Evropské unie je 17,3 procenta.

Dohody dominují

Podle ministerstva práce a sociálních věcí menší množství zkrácených úvazků souvisí se mzdami.

„V rámci Evropské unie lze obecně vysledovat trend, že částečné úvazky jsou méně zastoupeny v zemích s nižší mzdovou hladinou. Zkrácené pracovní úvazky totiž s sebou přirozeně nesou i nižší mzdové ohodnocení,“ řekl Jakub Augusta z tiskového odboru ministerstva.

Příjmy mužů a žen: až desetitisícové rozdíly

Finance

Podle Tomáše Ervína Dombrovského ze společnosti LMC, jež provozuje servery Jobs.cz a Práce.cz, mají data statistického úřadu ta specifika, že nezahrnují pouze standardní zaměstnanecká místa na smlouvu, ale i dohody o provedení práce či pracovní činnosti s kratší pracovní dobou.

„Ty dokonce dominují. Pracovní smlouvy se sníženým úvazkem jsou tak méně časté než dohody,“ uvedl Dombrovský.

Na českém trhu tím podle něj scházejí – a vzhledem ke struktuře uprchlíků z Ukrajiny, kde převládají ženy s dětmi, budou scházet ještě častěji – stálá místa se zkráceným úvazkem. Právě o ně přitom mají zájem často ženy, které pečují doma o blízkou osobu.

„Dohoda rovná se pro ně nestabilní práce, je to spíše přivýdělek,“ konstatoval Dombrovský.

To se za posledních dvacet let moc neposunulo, i když nějaký vývoj zde přece jenom je. Podle průzkumu, který provedla v březnu LMC mezi zaměstnavateli, plánují zaměstnávat uprchlíky asi tři čtvrtiny firem.

Na východě Čech je pro ukrajinské uprchlíky práce dost

Domácí

„Z nich 32 procent jim chce nabízet i stálá místa na zkrácený úvazek, což znamená, že by se i pro české zaměstnance mohlo něco pohnout k lepšímu,“ dodal Dombrovský.

Reklama

Výběr článků

Načítám