Hlavní obsah

Kdy je vhodný předdůchod a jak se na něj připravit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odejít do penze pár let předtím, než vám vznikne nárok na řádný důchod, možné je a nemálo lidí toho využívá. Někteří volí tzv. předčasný důchod, který ale trvale zkrátí výši starobního důchodu. Vhodnější alternativou je tzv. předdůchod. Pokud se pro něj rozhodnete, musíte splnit několik podmínek, například mít dostatečně našetřeno v penzijním spoření.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Přestat pracovat nejpozději v 60 letech by se líbilo valné většině Čechů, naznačují to průzkumy výzkumných agentur, stejně tak aktuální anketa Novinek.

Češi chtějí do důchodu i dřív než v 60, ale mít na to asi nebudou

Finance

Ovšem v tomto věku ještě nárok na starobní důchod nevzniká. Někteří lidé, a podle dostupných dat se jejich počet stále zvyšuje, volí tzv. předčasný starobní důchod.

V loňském roce předčasní důchodci tvořili 28 procent všech příjemců plného starobního důchodu.

O jeho přiznání můžete požádat nejdříve tři roky před dosažením svého důchodového věku (činí-li váš důchodový věk 63 let a méně), pokud je ale vyšší než 63 let, můžete o tento důchod požádat až o pět let dříve před jeho dosažením, nejdříve však od 60 let věku.

Nevýhodou předčasného důchodu je trvalé a výrazné krácení výše penze. Zároveň máte omezené možnosti přivýdělku.

Čím dál víc Čechů chce do předčasného důchodu, i když budou brát méně

Finance

Druhou možností je tzv. předdůchod, který sice konečný starobní důchod také krátí, ovšem podstatně méně. Zároveň si můžete libovolně přivydělávat.

„Předdůchod je možné kombinovat s dalšími činnostmi, které navíc mohou výši konečného důchodu ještě zvednout, a to je velký rozdíl oproti předčasnému důchodu,“ uvedla pro Právo Jiřina Holubová ze společnosti Freedom Financial Services (FFS).

Srovnání předčasného důchodu a starobního důchodu při využití předdůchodu bez výdělečné činnosti
Roky dřívějšího ukončení výdělečné činnostiPředčasný starobní důchod (v Kč)Starobní důchod po využití předdůchodu (v Kč)Rozdíl (v Kč)
0 (plný starobní důchod):19 769 Kč
118 621 předdůchod kratší než 2 roky nelze
217 203 19 093-1890
315 515 18 756-3241
413 827 18 418-4591
511 801 18 081-6280
Poznámka: Výpočty jsou provedeny na úrovni roku 2022 a platí pro osobní vyměřovací základ ve výši 37 839 Kč (průměrná mzda v r. 2021) a dobu pojištění 47 let 268 dnů. Zdroj: Freedom Financial Services

Kdo má nárok na předdůchod

Předdůchod si budete měsíčně vyplácet sami sobě, to znamená, že budete z doplňkového penzijního spoření čerpat svoje úspory včetně státní podpory.

Podmínkou je tedy spořit formou doplňkového penzijního spoření alespoň 5 let a mít naspořeno tolik, aby měsíční splátka předdůchodu odpovídala alespoň 30 procentům průměrné mzdy vyhlášené Ministerstvem práce a sociálních věcí.

Pro předdůchody v roce 2022 je to částka 11 114 korun (30 procent z 37 047 korun). Případné chybějící finanční prostředky lze na účet doplňkového penzijního spoření vložit jednorázově.

Celková výše úspor se odvíjí od doby, po kterou budete chtít předdůchod čerpat, minimálně dva roky a maximálně pět let, přičemž zvolenou dobu nelze přerušit.

Pokud se tedy rozhodnete pro dva roky, je třeba mít ušetřeno 266 738 korun (24 x 11 114 Kč), pokud budete chtít pobírat předdůchod po dobu pěti let, vaše úspory musí být alespoň 666 846 korun (60 × 11 114 Kč).

Zvolit pochopitelně můžete i tři či čtyři roky v předdůchodu.

Chystáte se do předdůchodu? Od letoška musíte mít víc našetřeno

Finance

Začít čerpat předdůchod můžete nejdříve pět let před dosažením důchodového věku. Ženy se ale musí řídit důchodovým věkem muže stejného ročníku narození.

Předdůchod bez výdělečné činnosti

Pokud splníte zákonem dané podmínky a rozhodnete se ještě před dosažením důchodového věku pro čerpání předdůchodu v rozmezí od dvou do pěti let, můžete přestat pracovat, ale nemusíte. Na rozdíl od předčasného důchodu v tomto směru nijak omezeni nejste.

V případě čerpání předdůchodu bez výdělečné činnosti za vás bude stát hradit zdravotní pojištění až do dosažení důchodového věku, sociální (důchodové) pojištění se logicky neplatí.

Doba pojištění pro výpočet následného starobního důchodu se sníží o dva až pět let podle doby, po kterou si vyplácení zvolíte. Procentní výměra starobního důchodu se tedy sníží o tři až 7,5 procenta.

„Pokud je to možné, lze omezit snížení konečného důchodu evidencí na úřadu práce. Evidence na úřadu práce – jak s podporou, tak bez ní – se totiž započítává jako náhradní doba pojištění, která se redukuje jen na 80 procent. Konečný důchod se tedy sníží jen minimálně,“ doporučila Holubová.

Výhodou je i to, že při splnění zákonných podmínek máte nárok i na podporu v nezaměstnanosti po dobu 11 měsíců. Poté se může počítat doba bez nároku na podporu až po dobu 36 měsíců. Závisí to na tom, zda už jste byli v minulosti na úřadu práce evidováni a případně i na tom, jak aktivně si hledáte nové zaměstnání.

Výše podpory v nezaměstnanosti závisí na čistém příjmu i na tom, jakým způsobem jste svůj pracovní poměr ukončili. Maximální měsíční výše podpory v nezaměstnanosti v letošním roce je 21 488 korun, což je 0,58 násobek průměrné mzdy. Můžete tedy získat až 236 368 korun.

Otázkou podle analytiků společnosti FFS je to, jak s danou částkou naložit. Jednou z možností je využít ji na zaplacení dobrovolného důchodového pojištění.

„Optimalizace s využitím dobrovolného důchodového pojištění znamená, že bude člověku přiznán po předdůchodu plný starobní důchod jako v případě, že by po celou dobu pracoval se stejným příjmem, jakého dosáhl před odchodem do předdůchodu,“ upozornil Jiří Šafařík ze společnosti FFS.

Jak dále dodal, je vhodné si dobu, po kterou je třeba dobrovolné důchodové pojištění platit, vždy přesně spočítat podle získané a potenciální doby pojištění každého jednotlivce.

Předdůchod s výdělečnou činností

Po dobu pobírání předdůchodu můžete i nadále pracovat. Tuto možnost většinou volí lidé, kteří nechtějí s výdělečnou činností úplně přestat, ale uvažují například o tom, že zvolní své pracovní tempo, zvolí třeba zkrácený úvazek apod.

Kombinaci předdůchodu a výdělečné činnosti lze uplatnit především v případě, pokud příjmy z výdělečné činnosti po dobu, která se kryje s předdůchodem, jsou nízké a snižovaly by osobní vyměřovací základ, a tím i konečný starobní důchod.

„O nezahrnutí nízkých příjmů do vyměřovacího základu při stanovování osobního vyměřovacího základu lze totiž požádat v případě, že se období s těmito příjmy kryje s dobou, kterou je možné hodnotit jakou vyloučenou. A dobou vyloučenou je právě i doba čerpání předdůchodu,“ upozornila Holubová.

Jak dále dodala, může předdůchod alespoň částečně nebo zcela pomoci eliminovat negativní vliv nízkých příjmů na výši starobního důchodu.

„Důležité je, aby alespoň jeden z příjmů zakládal účast na důchodovém pojištění, a tím nedošlo ke krácení doby pojištění,“ doplnila s tím, že tento přístup tedy znamená, že bude člověku přiznán po předdůchodu plný starobní důchod, resp. stejný jako v případě, že by po celou dobu pracoval se stejným příjmem, jakého dosáhl před odchodem do předdůchodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám