Hlavní obsah

K milostivému létu se připojily i banky

Od počátku září do konce listopadu se řada zadlužených lidí může za zvýhodněných podmínek zbavit exekucí u  státních, okresních nebo krajských úřadů, ale i jimi spoluvlastněných firem. K pokračování takzvaného milostivého léta se ale opět dobrovolně připojily i mnohé české banky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Jsou mezi nimi například i Česká spořitelna a Stavební spořitelna České spořitelny.

„Akce je určena každému, kdo má vůči bance či stavební spořitelně nesplacený dluh, jenž je již vymáhán v exekuci,“ uvedl mluvčí tohoto finančního domu Filip Hrubý.

Nacher: Druhé milostivé léto komplikuje drahota

Domácí

Stačí, když člověk zaplatí původní dlužnou částku, zvanou jistina, a zbytek dluhu, nejčastěji úroky za pozdní splátky, náklady na soudní řízení nebo exekuci, mu bude odpuštěn. Bude muset také zaplatit částku 1815 korun příslušnému exekutorovi, jenž dluh vymáhá. A samozřejmě je předtím třeba kontaktovat i banku.

Akce je určena každému, kdo má vůči bance nesplacený dluh, jenž je již vymáhán v exekuci
Filip Hrubý, Česká spořitelna

U UniCredit Bank je možné akci využít na úvěr, který je vymáhán v exekučním řízení nebo u nějž byla nastolena předčasná splatnost. „Není určena pro klienty, v jejichž věci je zahájeno insolvenční řízení nebo kterým byl poskytnut úvěr, jehož splacení je zajištěno zástavním právem k nemovitostem, například hypotéka,“ uvedl na webu banky její mluvčí Petr Plocek. Podrobnosti, za jakých podmínek se lze exekuce snáze zbavit, ústav nespecifikoval.

Jak se zbavit dluhů u státu
Oficiální milostivé léto II se týká dluhů u státních, okresních nebo krajských úřadů, ale i jimi spoluvlastněných firem.
To znamená třeba některých dodavatelů energií, dopravních podniků či zdravotních pojišťoven.
Trvá od 1. 9. do 30. 11. letošního roku a vztahuje se pouze na exekuce zahájené před 28. říjnem 2021.
Exekuci musí vymáhat soudní exekutor, nikoliv celní či finanční správa nebo správa sociálního zabezpečení.
Je potřeba kontaktovat exekutora, oznámit mu, že se dlužník akce zúčastní a u jaké exekuce. Do 30. 11. mu zaplatit jistinu a 1815 korun včetně DPH.
Výši jistiny a účet, na který lze peníze složit, by měl do 15 dnů od žádosti sdělit dlužníkovi exekutor. Pokud má u žádostí podaných do poloviny listopadu zpoždění, termín na zaplacení se prodlužuje.

Air Bank napřímo osloví své klienty, kterých se její akce týká, a nabídne jim prominutí části dluhu. „To znamená, že pokud klient doplatí celou sumu, kterou bance přiznal soud, odpustí mu všechny dosud neuhrazené obchodní a sankční úroky, které po rozhodnutí soudu postupem času nabíhaly,“ uvedl Roman Macháček z tiskového centra banky.

Pro ukončení exekuce je podle něj také potřeba, aby klient zaplatil náklady třetích stran. „Air Bank se bude snažit s exekutory domluvit, aby se spokojili se stejnou částkou jako u milostivého léta II, a to 1815 korun, která představuje náhradu nákladů exekutora,“ řekl. Ale protože se zákon o milostivém létu nevztahuje na dluhy klientů u soukromých společností, nemůže podle něj banka exekutorům přímo nařizovat, aby si částku za svou odvedenou práci snížili.

Tisíce lidí

Zhruba šest tisíc lidí se pak může zbavit výhodněji dluhů i u Raiffeisenbank a Raiffeisen stavební spořitelny. „Akci mohou využít klienti z řad fyzických osob, kteří nejsou v insolvenci a jejichž exekuční řízení bylo zahájeno před 28. říjnem loňského roku,“ upřesnila Tereza Kaiseršotová, tisková mluvčí Raiffeisenbank. Pokud klient na základě vyčíslení dlužné částky od exekutora uhradí celou dlužnou jistinu, banka sama zastaví výkon exekuce a vymáhání dluhu ukončí.

Milostivé léto spustila i Moneta Money Bank. Využít speciální nabídky mohou lidé, kteří jsou v prodlení se splácením svých finančních závazků o více než devadesát dnů i osoby v exekuci. Ty mají tři měsíce na doplacení dlužné jistiny. Sankční poplatky a úroky z prodlení jim banka následně odpustí. K odpuštění poplatků a úroků banka přistoupí v okamžiku doplacení jistiny a smluvně sjednaného úroku.

Klienti v prodlení mohou dluh uhradit až do sedmi let. Lidé v exekucích pak do tří měsíců. Během této doby jim banka nastaví nové parametry splátkového kalendáře, k němuž v případě řádného plnění nepřibývají žádné další úroky ani poplatky. „Jestliže zájemci splňují základní podmínky, mohou o tuto možnost zažádat online pomocí formuláře na našich webových stránkách. Zájemci mají čas do konce listopadu tohoto roku,“ potvrdila mluvčí banky Zuzana Filipová.

Reklama

Související témata:
Jistiny

Výběr článků

Načítám