Hlavní obsah

Jaký byt si může člověk dovolit? Experti přicházejí s řešením, které poradí ještě před návštěvou banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyhlédli si byt v Praze, složili zálohu 300 tisíc korun a začali řešit financování. Jenže jim nevyšlo ve lhůtě dané rezervační smlouvou. V bance sice pochodili, peníze potřebné z vlastních zdrojů jim ale rodina nepůjčila. Hypotéka padla, rezervační poplatek propadl makléři, banka navíc účtovala sankce za nevyčerpání hypotéky.

Foto: Jindřich Ginter, Novinky

V Praze se dřívě říkávalo: „Karlínu a Libni zdaleka se vyhni.“ Obrat nastal po povodních v roce 2002. Novostavby v Karlíně dnes patří k nejdražším v širším centru města.

Článek

Případ je reálný, jeden z mnoha, s nimiž se setkává Martin Machala, šéf společnosti Ownest. Ta přichází s řešením. Spolu se serverem Bezrealitky.cz umí lidem bezplatně propočítat, jak vysokou hypotéku mohou při svých příjmech dostat. Poradí, kolik budou měsíčně splácet, a z veřejné nabídky vybere byt nebo dům, který se do návrhu vejde.

Zlevněný byt za drahou hypotéku? Kdo na to má, proč ne. Většina ale musí do nájmu

Ekonomika

„Spousta lidí si nejprve najde nemovitost, začne jednat s majitelem a teprve pak řeší peníze. Je moudré to otočit, a nejprve vědět, na jakou hypotéku zájemce dosáhne,“ míní ředitel Bezrealitky.cz Martin Ponzer.

„Hypotéka je dobrý sluha, ale špatný pán. Nikdy by neměla být takzvaně na krev,“ potvrdil šéf společnosti B&K Nemovitostní investice Vladimír Brůna.

Nájmy zdražují, ale ne plošně. Chomutov, Bruntál či Karviná naopak zlevnily

Finance

Lidé, kteří se realitami nezabývají profesionálně, se nyní mohou dostat k prodejním cenám bytů v dané lokalitě získaných z katastru nemovitosti a nespoléhat jen na tvrzení makléřů.

Cenová mapa je k dispozici na Sreality.cz , se skutečnými cenami pracuje na Bezrealitky.cz také Ownest. Člověk zadá své příjmy a výdaje, systém mu ukáže, v jakém rozsahu má šanci na hypotéku a u jakých bank. Přitom mu zobrazuje i byty k prodeji, u každého nabízí porovnání se skutečnými cenami. Poskytuje hodnocení bezpečnosti v ulici podle statistik kriminality, míru hluku, případně povodňová rizika, dopravní dostupnost či dosah spádových základních škol.

Tyto údaje je sice už dnes možné najít na internetu, lidé si je ale dosud museli dlouze vyhledávat. Teď je vše na jednom místě.

Prvotní posouzení schopnosti klienta splácet hypotéku zvládnou Bezrealitky.cz s Ownestem za čtyři minuty. Zájemci tak v předstihu uvidí, jaké bydlení se vejde do jeho možností.

Anketa

Plánujete k pořízení vlastního bydlení využít hypotéku?
Ano, plánuji.
13,7 %
Hypotéku už mám.
35,3 %
Ne, neplánuji, mám už splaceno.
14,1 %
Hypotéku nikdy.
36,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 3969 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám