Hlavní obsah

Hypotéky přestaly zdražovat. Pokles v nedohlednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Zdražování hypotečních úvěrů se v Česku koncem prázdnin zastavilo. Průměrná nabídková úroková sazba hypoték činila počátkem září 6,23 procenta, za poslední měsíc se tak snížila o 0,05 procentního bodu. Vyplývá to z údajů Fincentra Hypoindexu, který odráží aktuální průměrnou nabídkovou sazbu hypotečního úvěru pro 80 procent hodnoty nemovitosti.

Foto: , Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Naposledy hypotéky v ČR zlevňovaly loni v únoru. K srpnové stagnaci hypotečních sazeb přispělo to, že Česká národní banka po nástupu nového guvernéra Aleše Michla začátkem srpna již nezvýšila svůj základní úrok, od něhož se úročení komerčních bankovních produktů odvíjí, a ponechala ho na sedmi procentech.

Experti ale upozorňují, že u mezibankovních úrokových sazeb zatím nedošlo k výraznějším změnám a velmi mírné snížení průměrné úrokové sazby u hypoték je způsobeno především akčními hypotečními nabídkami některých bank.

Při dávkách na bydlení se budou zřejmě zohledňovat i hypotéky

Ekonomika

Už v červenci rostla průměrná sazba jen mírně: o 0,04 procentního bodu. Splácení úvěrů na bydlení se lidem za poslední rok notně prodražilo, o tisíce až desetitisíce korun měsíčně.

Ušetří jen drobné

Měsíční splátka hypotečního úvěru na 3,5 milionu korun sjednaného do 80 procent odhadní ceny nemovitosti při fixaci na tři roky, splatnosti 25 let a průměrné nabídkové sazbě 6,23 procenta dosahuje podle analytika společnosti Fincentrum & Swiss Life Select Jiřího Sýkory 23 035 korun.

„Mírný pokles sazeb se samozřejmě projevil i ve výši splátky průměrné 3,5milionové hypotéky, která poklesla zhruba o 115 korun,“ řekl.

„Což je ovšem při těchto cenách pokles tak zanedbatelný, že nemá praktický dopad na hypoteční trh a klienty,“ dodal analytik Sýkora.

Hypoteční trh slábne, lidé si půjčují méně. Rostoucí sazby ale zvyšují splátky

Finance

Úrokové sazby u hypoték do 80 procent odhadní ceny nemovitosti (LTV) klesly u všech fixací. Úvěry nad 80 procent odhadní ceny nemovitosti, které jsou určené pro mladé do 36 let, však naopak mírně zdražily. Zafixovat hypotéku nad 80 procent LTV lze nyní podle Sýkory v průměru za 6,27 procenta, na tři roky za 6,74 procenta a na 10 let za 6,36 procenta.

Bankovní rada ČNB bude opět jednat o nastavení základních úrokových sazeb na konci září. Základní scénář nové makroekonomické prognózy centrální banky podle Sýkory ukazuje, že by centrální banka nemusela ve zvyšování úrokových sazeb pokračovat ani na příštích zasedáních. Výraznější zlevňování hypoték však zatím podle něj očekávat nelze.

„Bankovní rada ČNB se s velkou pravděpodobností zatím nevydá ani cestou snižování základních sazeb. To by pro hypoteční trh znamenalo, že úrokové sazby hypoték zůstanou nějakou dobu na současných vysokých úrovních. Mírné výkyvy přinesou nejspíš pouze akční nabídky bank v rámci konkurenčního boje,“ domnívá se analytik.

Bartoš: Nechceme, aby lidem popadaly hypotéky a přišli o byty

Domácí

Vysoké úročení půjček na bydlení v součtu s drahými nemovitostmi a rostoucí inflací odrazuje lidi, aby si nyní hypotéky brali. V červenci banky a stavební spořitelny podle údajů České bankovní asociace poskytly hypoteční úvěry za 11,9 miliardy korun, což byl proti červnu pokles o více než třetinu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám