Hlavní obsah

Hypoteční trh slábne, lidé si půjčují méně. Rostoucí sazby ale zvyšují splátky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Objem poskytnutých hypoték oproti květnu mírně poklesl, ovšem v meziročním srovnání je propad podstatně výraznější. Průměrná sazba u nových úvěrů vzrostla na pět procent. Rostoucí sazby tak mají vliv i na výši půjček na bydlení, průměrná velikost hypotéky klesá, ovšem průměrná splátka se zvyšuje, ukázal aktuální ČBA Hypomonitor.

Ilustrační snímek

Článek

Banky a stavební spořitelny v červnu sjednaly úvěry na bydlení v celkovém objemu 19,3 miliardy korun. V porovnání s květnem se jedná o osmiprocentní pokles, domácnosti čerpaly o 1,6 miliardy korun méně.

Z dat červnového Hypomonitoru tak vyplývá, že hypoteční trh dále slábne, což je patrné i z meziroční dynamiky, která svůj propad prohloubila z 59 procent v květnu na aktuálních 65 procent. Rok 2021 byl sice z pohledu poskytnutých hypoték rekordní a meziroční propad je tak dán i vysokým srovnáním, na druhou stranu ale objem v červnu poskytnutých hypoték byl o čtvrtinu nižší i ve srovnání s rokem 2020.

Levné hypotéky v eurech banky nechtějí

Finance

Objem nově poskytnutých hypoték, bez refinancování, v červnu činil 15,7 miliardy korun, oproti květnu o 1,1 miliardy korun méně. Po dubnu jde o nejnižší objem za poslední dva roky. Objem refinancovaných úvěrů byl v červnu 3,6 miliardy korun.

Propad byl znát i u nově poskytnutých hypoték, kterých si lidé vzali celkem 5053. V prvním čtvrtletí letošního roku průměrný měsíční počet poskytnutých hypoték přesahoval sedm tisíc a loni pak 9,5 tisíce.

ČBA Hypomonitor červen 2022
Objem (mld. Kč)PočetSazba (%)
Celkem19,366935,00
Nové úvěry15,750535,01
Refinancované z jiné instituce3,214464,94
Refinancované interně0,41944,77
Pramen: ČBA Hypomonitor

„Objem i počet poskytnutých hypoték v červnu meziměsíčně dále propadly, přitom červnová čísla bývala v minulých letech oproti květnu obvykle silnější. Aktivita na hypotečním trhu tak dále zpomaluje a objem poskytnutých hypoték v červnu poklesl výrazně nejen vůči rekordnímu roku minulému, ale citelně i ve srovnání s rokem 2020. Vzhledem ke kombinaci vysokých hypotečních sazeb, přísnějších úvěrových pravidel ze strany ČNB, růstu obav z vývoje ekonomiky a vysokých cen nemovitostí však není tento vývoj příliš překvapující,“ doplnil Jakub Seidler, hlavní ekonom ČBA.

Průměrná hypoteční sazba dosáhla pěti procent

Úroková sazba u skutečně nově poskytnutých hypotečních úvěrů v červnu vzrostla na 5,01 procenta, v květnu byla 4,6 procenta. Meziměsíční růst sazeb byl tak v červnu nepatrně silnější než v předchozích měsících a pokračuje tak již 16 měsíců v řadě, ukázal Hypomonitor. Průměrná sazba se tak dostala na nejvyšší úroveň od poloviny roku 2010.

Nabídkové ceny hypoték se již pohybují v poměrně širokém rozmezí od šesti do sedmi procent.

Hypotéky prudce zdražují

Finance

Průměrná splátka hypotéky se zvyšuje

Průměrná výše hypotéky v posledních měsících mírně klesá a v červnu se dostala na hodnotu 3 103 184 korun. Přísnější pravidla České národní banky společně s rostoucími úrokovými sazbami, které výrazně zvyšují měsíční splátky, přinutily některé domácnosti zamýšlenou výši hypotéky snížit.

Růst hypotečních sazeb o jeden procentní bod znamená pro průměrnou velikost hypotéky zvýšení měsíční splátky o 1,5 až dva tisíce korun. Ve srovnání s dvouprocentní úrokovou sazbou, která byla na trhu běžná ještě před rokem, tak znamená 6procentní hypoteční sazba nárůst měsíční splátky u průměrné hypotéky až o sedm tisíc korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám