Hlavní obsah

Energo firmy láká společný nákup plynu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Společný evropský nákup zemního plynu, který by mohl přispět k jeho nižší ceně, hodlají využít všechny velké energetické společnosti v Česku. Zapojily se do online platformy AggregateEU, do níž se mohli v rámci první fáze nákupů přihlašovat evropští dodavatelé do začátku května.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„V AggregateEU jsme zaregistrovaní, sledujeme a vyhodnocujeme možnosti. Jedná se pro nás o jednu z možností, jak pořídit dodávky plynu,“ sdělil Právu mluvčí E.ON Roman Šperňák.

Velká sleva nepřijde, ale ani zdražení

Poptávku podal podle mluvčího Romana Gazdíka i ČEZ, registruje se také společnost innogy, MND a zájem o podíl na společných nákupech potvrdil při rozhovoru pro Právo i šéf Pražské plynárenské Martin Pacovský. Detaily k požadovaným objemům plynu firmy nezveřejnily.

Společné nákupy plynu jsou podle ministra průmyslu a obchodu Jozefa Síkely (za STAN) jedním z výsledků loňského předsednictví Česka v Radě EU. „Očekávám, že nám společné nákupy pomohou naplnit zásobníky před zimou a zároveň se vyvarovat skokových růstů cen,“ prohlásil Síkela. Dodal, že závazek naplnit zásobníky alespoň z 15 procent prostřednictvím společných nákupů může být podle předběžné indikace firem překročen až trojnásobně.

Zásobníky plynu jsou naplněny z více než 70 procent. Před zimou budou plné, slibuje Síkela

Ekonomika

„Plnění zásobníků bude probíhat minimálně do října. Ze současného stavu zásob vyplývá, že máme oproti loňsku více než měsíční náskok, což je samozřejmě pozitivní. Nadále ale platí, že je nutné ke spotřebě plynu přistupovat zodpovědně a šetřit s ním. Vyhráno stále nemáme,“ poukázal Síkela. Zásobníky jsou nyní podle něj zaplněny z více než 70 procent.

Do platformy AggregateEU se mohou hlásit firmy z členských zemí EU a smluvních zemí Energetického společenství. To tvoří Albánie, Bosna a Hercegovina, Kosovo, Severní Makedonie, Gruzie, Moldavsko, Černá Hora, Srbsko a Ukrajina.

Analytik společnosti ENA Jiří Gavor soudí, že institut společných nákupů pod Evropskou komisí je potřeba vyzkoušet. Varoval ale před očekáváním výrazných slev.

Úsporu zatím nelze predikovat

„Možnou úsporu si netroufám predikovat. Očekávání, že bude významná, jsou ale nadsazená. Řekl bych, že světoví producenti jsou si dobře vědomi obtížné role Evropy, která se potřebuje připravit na příští zimu. Dobře vědí, že nemůžeme moc licitovat, protože plyn jednoduše potřebujeme. Pochybuji, že by byli ochotni jít s cenou nějak významně níže,“ řekl Právu.

Podobný názor zastává Michal Kocůrek z konzultační společnosti EGÚ Brno. Poptávka je podle něj jedna věc a nabídka druhá. Přitom právě kolem ní visí otazníky.

Analytik Českému rozhlasu řekl, že agregace poptávky ke společnému nákupu nicméně dává záruku, že jednotlivé firmy spolu případně nebudou o plyn na trhu bojovat jako loni v době, kdy cena na burze šplhala až ke 300 eurům za megawatthodinu, a vytvářet tím tlak na výrazné navyšování ceny ze strany obchodníků.

Anketa

Uvažujete o změně dodavatele plynu?
Nedávno jsem ho změnil/la
7,1 %
Ano, chystám se na to
20,4 %
Ne
72,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 338 čtenářů.

Cena plynu na burze raketově vyletěla o čtvrtinu

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám