Hlavní obsah

Dovolená v září může vyjít o tisíce korun levněji

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Konec prázdnin se sice pomalu blíží, ale doba dovolených nekončí. Lidé, kteří vyrazí za teplem v září, přitom mohou na ceně zájezdu ušetřit tisíce korun. Podle vyjádření cestovních kanceláří jsou oproti srpnu zájezdy až o desítky procent levnější.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Lidé na pražském autobusovém nádraží Florenc

Článek

„Obecně jsou nejvyšší ceny zájezdů v srpnu, kdy mají hlavní prázdniny i velké evropské národy, jako jsou Němci a Italové. Červenec bývá o trochu levnější. Před- a posezonní termíny, tedy červen a září či říjen, jsou řádově o patnáct procent levnější,“ potvrdila Právu Jiřina Ekrt Jirušková z cestovní agentury Invia.

Oproti hlavní sezoně lze v září až říjnu ve většině destinací ušetřit od deseti do třiceti procent
Petr Šatný, CK Alexandria

Například pár, který vyrazil do egyptského Marsa Alamu v červenci, zaplatil za sedm nocí all inclusive v pětihvězdičkovém hotelu 30 380 korun. V září vyjde podobný zájezd na 26 380 korun.

Pár se dvěma dětmi mezi deseti a patnácti roky, který vyrazil na stejně dlouhý pobyt ve čtyřhvězdičkovém hotelu, za červencový pobyt uhradil 85 706 korun. V září by ho vyšel na 55 860 korun, upozornila Ekrt Jirušková.

Podle Kateřiny Pavlíkové z Čedoku se pobyt v egyptské Tabě s odletem v září dá aktuálně pořídit za 15 tisíc korun.

Hlavní tahy na jih jsou v létě rizikové, říkají data o nehodách

AutoMoto

„V hlavních termínech je to kolem 19 až 20 tisíc,“ podotkla. Obecně se pak podle ní v září a říjnu dají sehnat výhodnější zájezdy na poslední chvíli čili last minute.

Čím jižněji, tím nižší slevy

Také Jan Bezděk ze skupiny Der Touristik potvrdil, že okrajové termíny vycházejí výhodněji než hlavní sezona.

„Do ceny zájezdu ale vstupuje i to, kdy si klient dovolenou koupil a jakých benefitů využil,“ upozornil. Der Touristik provozuje cestovní kanceláře Fischer a Exim Tours.

Důvodů poklesu cen je několik. Jednak je dán nižší poptávkou. „A také snahou hoteliérů prodloužit si snižováním cen sezonu,“ poukázal Petr Šatný z CK Alexandria.

Podle něj ceny liší podle termínu i destinace. „Čím jižnější a s větší jistotou teplého počasí, tím déle se zde hoteliéři snaží ceny držet na úrovni blížící se hlavní sezoně. Obecně jde ale říci, že oproti hlavní sezoně lze v září až říjnu ve většině destinací ušetřit od deseti do třiceti procent,“ dodal Šatný.

Výhoda přitom nemusí být jen v ceně samotného pobytu. Podle místopředsedy Asociace cestovních kanceláří ČR Jana Papeže bývají součástí lákadel bonusy zaměřené na děti. „Nebo se dá najít systém kup sedm nocí, zůstaň devět,“ řekl.

Cestování k moři mimo sezonu je vhodnou variantou především pro rodiny s předškolními dětmi, seniory či pro cestující bez dětí.

Kompenzace za zájezd? Podle okolností

Ekonomika

„V tomto období volí dovolenou ti, kteří preferují příjemnější teploty, lepší podmínky pro výlety či sportovní aktivity a zároveň si chtějí užít letoviska s méně turisty,“ řekla pak Kateřina Pavlíková z cestovní kanceláře Čedok.

Aktivní relax

Podle Lucie Bukovanské z CK Blue Style v tomto období častěji jezdí lidé, kteří spíše aktivně relaxují a destinaci poznávají, než aby se celý pobyt věnovali plážovým radovánkám.

„V posezonních termínech zákazníci mnohem více vyrážejí na různé výlety,“ souhlasí Šatný. Je to podle něj dáno tím, že je sice teplo, ale teploty atakující čtyřicítku jsou už spíše výjimečné. „Absolvovat výlet je tak příjemnější a méně náročné,“ zmínil.

Anketa

Kdy nejčastěji jezdíte na dovolenou?
O letních prázdninách
23,7 %
Před sezónou nebo po sezóně
59,9 %
Několikrát do roka bez ohledu na termín
16,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 2280 čtenářů.

Dříve se stmívá

Časně podzimní dovolená má ale i své minusy. Ve většině bližších destinací je dříve tma a čas na slunění je jen od rána do odpoledne.

„Poté už se stmívá a vzduch se mírně ochlazuje,“ upozornila Jiřina Ekrt Jirušková.

„V těchto měsících se turisté také přesouvají více na jih. Populárními jsou Baleárské a Kanárské ostrovy, Sicílie, Turecko, Egypt a Tunisko nebo Spojené arabské emiráty,“ shrnula Kateřina Chaloupková, ředitelka Asociace českých cestovních kanceláří a agentur.

U Gardy padají tučné pokuty za společensky nepřijatelné chování. Od hraní fotbalu po koupání bez plavek

Cestování

Reklama

Výběr článků

Načítám