Hlavní obsah

Hlavní tahy na jih jsou v létě rizikové, říkají data o nehodách

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

O prázdninách stoupá počet nehod na hlavních tazích vedoucích z Česka na jih, říká statistika Portálu nehod. Velkým rizikem je nevěnování se řízení.

Foto: Envato

Ilustrační foto

Článek

Letní dovolená na jihu Evropy, ať už u moře, či v horách, je velkým lákadlem pro řadu Čechů. Spousta z nás se tam přesouvá autem a s hustším provozem souvisí i zvýšené riziko nehody. To potvrzuje statistika Portálu nehod.

Čísla za roky 2010-2022 říkají, že během prázdninových měsíců dochází na hlavních tazích směrem na jih k většímu počtu nehod v porovnání se zbytkem roku. „V červenci se zde zvýší počet nehod o 14,6 % v porovnání s průměrem za celý rok, a v srpnu dokonce o téměř 17 %,“ říká Jan Chalas ze společnosti DataFriends, která je provozovatelem Portálu nehod.

„Prázdninový provoz zvyšuje riziko nehod, zejména na hlavních tazích v jižních a západních Čechách a na jižní Moravě. Trasy vedoucí přes jižní části České republiky na dálnicích a silnicích první třídy jsou totiž přímou cestou do oblíbených dovolenkových destinací, jako jsou Chorvatsko, Itálie nebo Rakousko,“ uvedl Petr Jedlička, pojistný matematik České kanceláře pojistitelů.

Která místa konkrétně jsou riziková? Je to dálnice D2 u odpočívadel Zeleňák poblíž Velkých Němčic, křížení dálnice D3 a silnice I/34 u Českých Budějovic a křižovatka silnice I/3 s lokální komunikací jižně od Dolního Dvořiště, kde silnice I/3 tvoří ostrou zatáčku.

Na dálnici D2 a u Českých Budějovic se za poslední dva roky stalo po šesti nehodách, které měly všechny příčinu v nevěnování se řízení vozidla. U Dolního Dvořiště to byly tři nehody s příčinou v nepřizpůsobení rychlosti vlastnostem vozidla či nákladu. Některé navigace či navigační aplikace, například Mapy.cz, dokážou na riziková místa předem upozornit.

5 tipů, jak bojovat s únavou na cestách

AutoMoto

KVÍZ: Vyznáte se ve zvláštnostech zahraničních dopravních předpisů?

AutoMoto

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám