Hlavní obsah

Dotační škrty zdraží elektřinu o tři tisícovky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Průměrná domácnost zaplatí v příštím roce za elektřinu zhruba o 3000 korun více než nyní, tedy asi 250 korun měsíčně. Navzdory klesajícím cenám na burze tedy odběratelé platit méně nebudou.

Foto: Profimedia.cz

Vláda škrtá dotace na obnovitelné zdroje, tuto platbu budou opět odvádět domácnosti

Článek

Důvodem bude podle expertů to, že vláda seškrtala státní dotace na obnovitelné zdroje, kdy 13,5 miliardy na ně místo státu odvedou opět domácnosti a firmy, a také zkrátila podporu přenosové soustavy a distribuční sítě z rozpočtu o 38 miliard.

Návrat plateb za zelené energie vyrobené ze slunce, vody, větru či biomasy ve výši 599 korun včetně DPH za každou spotřebovanou megawatthodinu bude u domácností při průměrné spotřebě na fakturách za elektřinu znamenat za rok okolo 1800 korun navíc. Stejně vysoký poplatek budou mít nově i firmy, ty dosud platily méně.

„Zhruba stejný řád jako škrtnutá podpora u obnovitelných zdrojů – to je 600 korun na megawatthodinu nebo o něco nižší kolem 500 korun – připadne na spotřebovanou elektřinu v rámci plateb za distribuce,“ řekl Právu analytik společnosti ENA a výkonný ředitel Asociace nezávislých dodavatelů energií Jiří Gavor.

„Když si uvědomíme, že nabídky silové elektřiny dodavatelů jsou aktuálně o zhruba tisíc korun pod vládním cenovým stropem, tak co jsme v průběhu roku ušetřili na silové elektřině, o to vzroste její regulovaná část,“ dodal.

Doplnil, že distribuční poplatky jsou odstupňovány po­dle velikosti spotřeby, jističe a tak dále.

Startuje sporná dotace Oprav dům po babičce

Finance

To, že elektřina od ledna zdraží až o desetinu, připustil i ministr průmyslu a obchodu Jozefa Síkela (za STAN).

Celkem 84 miliard

Ministerstvo financí v pondělí zveřejnilo tabulku úspor za 84 miliard, které chce vláda příští rok provést v národních dotacích. Nejvíc peněz, skoro 55 miliard, vezme vláda, která minulý týden schválila rozpočet na příští rok se schodkem 252 miliard, ministerstvu průmyslu a obchodu. Z jeho rozpočtu se vyplácejí právě i dotace na zelené energie a distribuci.

O 10,4 miliardy korun pak seškrtá své dotace ministerstvo zemědělství a téměř devět miliard se nebude vyplácet v resortu dopravy. Dotknout se to má i peněz pro kraje na silnice druhé a třetí třídy či některých dotací pro Státní fond dopravní infrastruktury.

Přes 7,7 miliardy se pokrátí na ministerstvu školství, kde šest miliard mělo jít na reformu regionálního školství. Ministerstvo pro místní rozvoj omezí dotace o 1,27 miliardy, například je o 200 milionů sníží v programu Dostupné bydlení.

Elektřina od příštího roku možná zdraží, připustil Síkela

Ekonomika

Ve zdravotnictví se mají úspory v dotacích týkat podpory rezidenčních míst. „O dvě stě milionů korun ale kapitola nepřijde, prostředky jsou přesunuty z rezidenčních míst do strategických investic. V roce 2024 se případně na rezidenční místa použijí nároky z nespotřebovaných výdajů z letošního roku,“ upřesnil Právu mluvčí resortu Ondřej Jakob. Dodal, že do budoucna by rezidenční místa mohl hradit systém veřejného zdravotního pojištění.

Ministři podle šéfa státní kasy Zbyňka Stanjury (ODS) hledají v resortech úspory od května. „Některé dotační tituly se ruší úplně, někde se snižuje objem, někde se zvyšuje spoluúčast – nebo je to kombinace těchto přístupů,“ řekl minulý týden Právu.

Schodek rozpočtu v září klesl, pomohly platby windfall tax. Byť mizerné

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám