Hlavní obsah

Dohodáře čeká další změna v placení pojištění

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podmínky pro povinné pojištění dohodářů ještě nezačaly platit a už se chystá jejich změna. Posune se i termín, odkdy jej budou muset jejich zaměstnavatelé odvádět. Vyplývá to z pozměňovacího návrhu, který předložila k novele zákona o investičních společnostech skupina poslanců vedená ministrem práce Marianem Jurečkou (KDU-ČSL).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

V konsolidačním balíčku vláda prosadila, že od července letošního roku vznikne registr dohod, který bude spravovat Česká správa sociálního zabezpečení. Současně podle něj měli lidé pracující na dohodu a jejich zaměstnavatelé začít po překročení předem daných limitů platit sociální a zdravotní pojištění.

První limit byl u člověka, který pracuje na dohodu u jednoho zaměstnavatele a jeho měsíční příjem překročí 25 procent průměrné mzdy. To je letos 10 500 korun.

Druhý limit se nastavil u člověka, který pracuje na dohodu u více zaměstnavatelů a je na čtyřiceti procentech průměrné mzdy, tedy 17 500 Kč.

Firmy začínají nutit pracovníky na dohodu k vyřízení živnosti

Finance

To se ale změní. „Chceme to zjednodušit a zvýhodnit jednu hlavní dohodu. A potom reflektovat to, že někdo jde třeba občas přednášet a dostane za to tři tisíce korun, tak aby z toho nemusel odvádět pojistné,“ řekla poslankyně Marie Jílková (KDU-ČSL), která je spolupředkladatelkou návrhu.

Registrace hlavní dohody

Podle chystané změny si zaměstnavatelé budou moci u dohodáře registrovat „hlavní“ dohodu, která bude nastavena na čtvrtině průměrné mzdy. „Když si ji u České správy sociálního zabezpečení zaregistrují jako první, nebudou muset do této výše za zaměstnance platit sociální pojištění,“ konstatovala Jílková. Pokud limit překročí, budou ho muset odvádět.

U každého dalšího zaměstnavatele má být hranice bez pojistného nastavena na 4000 Kč. Pokud opět někde měsíční výdělek překročí tuto částku, zaměstnavatel musí pojištění odvádět.

Jinými slovy, zcela odpadne hranice 40 procent průměrné mzdy měsíčně. Navíc se posune termín, odkdy se začne pojistné platit, a to na leden příštího roku.

Schillerová: Je to přílepek

„Podnikatelé a daňoví poradci po přijetí konsolidačního balíčku dávali najevo, že současný model by nebyl v praxi úplně funkční,“ odůvodňovala Jílková chystanou změnu.

Proti způsobu, jakým koalice návrh předložila, je předsedkyně poslaneckého klubu ANO Alena Schillerová.

„Když se projednával konsolidační balíček, varovala jsem, že to není připravené. Dokonce jsem předkládala pozměňovací návrh, ale neúspěšně,“ řekla. Nyní se to koalice snaží prosadit jako přílepek k novele, která s tím vůbec nesouvisí, poukázala Schillerová. „Není k tomu ani stanovisko zaměstnavatelů,“ dodala.

Změnu ještě musí schválit zákonodárci.

Nárok na ošetřovné mají získat i živnostníci a dohodáři

Finance

Výběr článků

Načítám