Hlavní obsah

Nárok na ošetřovné mají získat i živnostníci a dohodáři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okruh lidí s nárokem na čerpání ošetřovného při péči o nemocné dítě nebo i jiného člena rodiny se má podstatně rozšířit. Vedle zaměstnanců by ho podle návrhu ministerstva práce a sociálních věcí měli pobírat také lidé pracující na dohodu o provedení práce či pracovní činnosti, podnikatelé a živnostníci.

Foto: Profimedia.cz

Změna má pomoci především rodičům malých dětí.

Článek

„V případě, kdy budou hradit pojistné na nemocenské pojištění ve stejné výši jako ostatní, jeví se jako krajně nekorektní neposkytovat těmto pojištěncům nároky na všechny dávky nemocenského pojištění včetně ošetřovného,“ argumentuje ministerstvo práce a sociálních věcí v návrhu novely zákona o nemocenském pojištění.

Podle úřadu se tím zejména u žen posílí sociální ochrana, jestliže jim onemocní malé dítě, které potřebuje ošetřování.

„Lepší a přístupnější sociální ochrana rodičů umožní i jejich dřívější návrat do zaměstnání po mateřské nebo rodičovské dovolené,“ dodalo ministerstvo.

Jaké jsou podmínky pro čerpání krátkodobého i dlouhodobého ošetřovného

Finance

Resort odhadl, že by se to ročně mohlo týkat více než sta tisíc lidí. Finanční dopad na státní rozpočet v odhadované výši okolo 24 milionů korun by alespoň částečně kompenzoval přínos v podobě časnějšího návratu rodičů do práce při jistotě, že při onemocnění dítěte budou mít jistotu dávky.

Tvůrci návrhu se při výpočtu inspirovali dobou covidu, kdy se kvůli mimořádným uzavírkám a karanténám počet příjemců ošetřovného dočasně rozšiřoval.

Ošetřovné by takzvaným dohodářům a živnostníkům vyplácela Česká správa sociálního zabezpečení, stejně jako zaměstnancům.

Finance souhlasí, zaměstnavatelé ne

S návrhem souhlasí resort financí, který jinak v posledním roce velkou část podobných návrhů ministerstva práce torpédoval. Zmíněné dvě desítky milionů ale podle něj musí ve svém rozpočtu najít samotný navrhovatel.

„Vzhledem ke konsolidaci veřejných financí je důležité, aby veškerá opatření byla kryta v rámci již schválených výdajových rámců dotčených kapitol státního rozpočtu nebo aby byly alternativně kompenzovány úspornými opatřeními s cílem dosažení rozpočtové neutrality,“ upozornilo ministerstvo financí.

Naopak námitky mají zaměstnavatelé. „Uplatnění nároků na ošetřovné u zaměstnance činného na základě dohody o provedení práce, dohody o pracovní činnosti, a zaměstnance v zaměstnání malého rozsahu povede u zaměstnavatele ke zvýšené administrativní zátěži, aniž by tato zátěž byla jakkoli vykompenzována,“ ohradila se Hospodářská komora.

Není to jediná změna, kterou novela přináší. Mimo jiné by znamenala zrušení podmínky shodného trvalého bydliště u druha a družky při dlouhodobém ošetřovném, stejně jako podmínky udělení písemného souhlasu ošetřované osoby s poskytováním dlouhodobé péče.

Elektronická komunikace mezi lékařem, správou sociálního zabezpečení a zaměstnancem, respektive jeho zaměstnavatelem, by se pak měla rozšířit i na další dávky nemocenského pojištění včetně mateřské a ošetřovného.

Novela nyní prošla připomínkovým řízením, ještě ji čeká jeho vypořádání. Pak ji musí schválit vláda a parlament. Změna by mohla začít platit už příští rok.

Nárok na ošetřovné mají získat i živnostníci a dohodáři

Finance

Reklama

Výběr článků

Načítám