Hlavní obsah

Firmy začínají nutit pracovníky na dohodu k vyřízení živnosti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Některé firmy začaly kvůli blížícím se zákonným změnám u prací na dohodu nutit takzvané dohodáře, aby si vyřídili živnostenský list. Jak upozornil Daniel Hůle z Člověka v tísni, může to ohrozit především sociálně slabší skupiny obyvatelstva.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Přišla za námi klientka, že jí pracovní agentura poslala dopis. Napsala v něm, že buď bude pracovat na dohodu pouze do limitu pěti tisíc korun, nebo ať přejde na živnostenský list,“ popsal jeden takový případ Hůle.

Daná agentura podle dopisu „svým“ dohodářům dokonce radí, jak si živnostenský list vyřídit. „Pro někoho to může být strašákem. Nicméně se nejedná o nic tragického,“ stojí v dopise.

Podle Hůleho to ale může ohrozit sociálně slabé pracovníky, protože tím pádem dosáhnou na podnikatelské půjčky u různých nekalých společností. U těch bývají dlužníci méně chráněni než u běžných spotřebitelských úvěrů.

Nová pravidla home office: Žádat o něj mohou rodiče dětí mladších 9 let

Finance

Zkušenost Hůleho klientky evidentně není ojedinělá. „Dlouho dělám na dohodu o provedení práce. Teď firma kvůli změnám od Nového roku chce, ať jdeme na živnost, aby nemusela platit víkendy, svátky, dovolené,“ svěřil se na facebookovém fóru pro podnikatele a živnostníky jeden z jeho členů.

V jiném příspěvku si účastníci radí, jak se co nejlépe vyhnout lednovým změnám. Podle nich dohodářům vznikne například právo na dovolenou, zaměstnavatelé jim budou muset v předstihu oznamovat rozvrh práce a oni získají právo na příplatky za práci o víkendu nebo v noci.

Změní se tak podmínky pro sociální pojištění lidí pracujících na dohody, například limity pro jeho platbu, ale také je bude nutné registrovat na České správě sociálního zabezpečení.

„Dovolená pro dohodáře? To snad ne. Holt bude muset mít každý živnostenský list. Jsou obory, kde zdražování nepřichází v úvahu,“ napsala na zmíněném fóru jedna z diskutujících. „Zvedněte cenu a domluvte si brigádníky na IČO,“ radil další.

Překážka pro ženy na mateřské i studenty

Podle Miroslava Dira z Hospodářské komory úpravy pravidel u dohod o provedení práce a pracovní činnosti zaměstnavatelům zvýší náklady a administrativu. „Firmy proto plánují počet uzavíraných dohod snižovat,“ potvrdil.

Zaměstnavatelé podle něj práci přerozdělí mezi ostatní zaměstnance, najmou více osob samostatně výdělečně činných a pracovníkům nabídnou jiné smluvní vztahy, jako jsou smlouvy o dílo.

Poškozeni budou podle Dira hlavně studenti, senioři a ženy na rodičovské dovolené, kteří dohod hojně využívají.

Problémy očekává i Dagmar Kužvartová ze Svazu průmyslu a dopravy. „A to především kvůli zvýšeným nákladům na straně zaměstnavatele, které velmi silně omezí využívání dohod,“ řekla.

Podle ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečky (KDU-ČSL) ale stát zvolil správný postup. Masového přesunu dohodářů mezi živnostníky se neobává.

„Pokud někdo nahrazoval standardní zaměstnanecký poměr tím, že řetězil několik pracovních dohod, tak tento stav dále možný nebude,“ řekl Právu.

To, že řádně neplatil sociální pojištění, v konečném důsledku poškozovalo podle ministra i dotyčného dohodáře, protože pak nedostane žádný důchod. Není to podle něj férové ani vůči běžným zaměstnancům.

Slíbený zákoník práce stále nedorazil do Sněmovny

Domácí

Výběr článků

Načítám