Hlavní obsah

Deset a více exekucí má 120 tisíc lidí, uvažuje se o plošných odpustcích

Právo, Jindřich Ginter

Nápad ministra spravedlnosti Roberta Pelikána (ANO) na plošné odpouštění dluhů u vícenásobných dlužníků rozděluje právníky na dva tábory. Jedni ho podporují ze sociálních důvodů, druzí tvrdě odmítají a považují za bezprecedentní „odpustek“, který nemá v českém právním systému co dělat. Deset a více exekucí má podle Exekutorské komory na krku 120 tisíc lidí.

Foto: Právo

Ilustrační foto

Článek

„To je, jako bychom dlužníkům řekli, že dluží málo, a až budou dlužit více, odpustíme jim to. Tato úvaha nemá smysl,“ prohlásil na konferenci o exekucích právník a poslanec ANO Radek Vondráček s tím, že ministr zatím toto téma s poslanci neprobíral.

Podle Pelikána by mohli exekutoři u vícenásobných dlužníků podávat návrhy na osobní bankrot rovnou, plošně, a to i s tím, že dlužník by nemusel vrátit ani současnou minimální hranici 30 procent přihlášených pohledávek.

Ti, co dluží hodně, dluží ještě více

Mluvčí ministerstva spravedlnosti Kristína Labohá Právu potvrdila, že úřad na této myšlence pracuje. „Zvažují se varianty řešení, které by vyřešily problematiku předlužených fyzických osob, a s tím i vícečetné exekuce. Zvažují se i změny parametrů oddlužení,“ dodala Labohá.

Celkově totiž sice počet exekucí klesá, ale dramaticky už dva roky roste počet dlužníků s vícenásobnými exekucemi. Čtyři a více exekucí má podle Exekutorské komory 377 tisíc dlužníků, což je za poslední dva roky nárůst o čtvrtinu.

Osob s deseti a více exekucemi je 120 tisíc, což je až dvakrát více než před dvěma lety. A více než polovina nově nařízených exekucí připadá právě na dlužníky s deseti a více exekucemi.

Návrhy na bankrot, a s tím spojené odpuštění valné části dluhů, by podle představy Pelikána k soudu automaticky podávali exekutoři. Logicky, ale jistě ne zadarmo. Platil by to stát? Ministerstvo zatím ještě definitivně neví, jak toto vyřešit.

„Myšlenka, že by za určitých okolností návrh na povolení oddlužení podával přímo exekutor, zatím nemá konkrétní podobu zpracování a nebylo ani dokončeno hodnocení dopadů regulace,“ konstatovala Labohá.

Sociální důvody

„Tato myšlenka (automatických bankrotů) má ale silný prosociální aspekt, a proto s ní souhlasíme,“ napsal Právu Oldřich Řeháček, advokát a společník firmy AICT zabývající se insolvencemi. „Osobní bankrot je potřebný k tomu, aby po neúspěšném období lidé mohli žít plnohodnotný život a nebyli doživotními finančními psanci.

Osobní bankrot je nastaven motivačně, takže ten, kdo o něho usiluje, si ho musí zasloužit, splnit určité podmínky a zároveň splatit během pěti následujících let minimálně 30 % z celkové dlužné částky,“ řekl Právu advokát portálu Poradnaveritele. cz Tomáš Chalupa.

Nedokáže si představit, jak by to fungovalo ve chvíli, kdy by byl osobní bankrot vyhlašován automaticky.

„Co by nutilo dlužníky dodržovat podmínky oddlužení, mezi které patří i to, že nesmí přijímat nové závazky, které by nemohli v době jejich splatnosti plnit? Obávám se, že lidé bez finanční gramotnosti, kteří se do podobné životní situace už jednou dostali, by jen využili nový systém k tomu, aby žili na úkor druhých,“ míní Chalupa.

Bankroty a bankrotáři

Jen v roce 2015 bylo vyhlášeno 16 655 osobních bankrotů, a to z 20 109 podaných návrhů. Oddlužení bylo odmítnuto zhruba 3500 dlužníků. Počet osobních bankrotů se meziročně snížil o 11 procent. Počet návrhů klesl o osm procent.

Exekutoři aktuálně mají na stolech 4,5 miliónu případů. Vymáhají jistinu ve výši 302 mld. Kč.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám