Hlavní obsah

Co vás čeká v práci po návratu z dovolené

Novinky, bab

Jak se již v posledních měsících stalo zvykem, v oblasti koronavirových opatření jedna změna střídá druhou. Několikrát se měnila i pravidla pro návraty z dovolených a mnozí zaměstnanci se tak neorientují v tom, co po nich vlastně může zaměstnavatel při návratu chtít a jaké jsou výjimky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Ve spolupráci s advokátem Davidem Šupejem ze společnosti Sedlakova Legal připravila redakce souhrn nejdůležitějších informací týkajících se opatření v případě návratu zaměstnanců z dovolených.

„Návraty z dovolených do zaměstnání v současnosti upravuje ochranné opatření Ministerstva zdravotnictví (MZ), účinné od 31. července,” uvedl pro Novinky David Šupej. Jak dále upozornil, podle daného opatření zaměstnavatel neumožní přístup na pracoviště zaměstnancům, kteří byli na dovolené v cizině a strávili více než 12 hodin (nebo v případě sousedních zemí 24 hodin) mimo území České republiky bez negativního výsledku testu na stanovení přítomnosti viru SARS-CoV-2.

Nenahlášením návratu z ciziny by zaměstnanec riskoval

Ekonomika

Očkovaní mají výjimku

Opatření zároveň zahrnuje několik výjimek. Povinnost absolvování testu po návratu do práce se nevztahuje například na očkované osoby s národním certifikátem o provedeném očkování. Součástí opatření je i výčet dokumentů, které pod tuto definici spadají.

Ovšem platí to pouze v případě, pokud od aplikace druhé dávky (v případě jednodávkové vakcíny pak od data její aplikace) uplynulo nejméně 14 dní a zaměstnanec také nejeví příznaky onemocnění covid-19.

Očkování proti covidu už mají čtyři miliardy lidí po celém světě

Koronavirus

Výjimka se vztahuje i na osoby, které prodělaly onemocnění a od prvního pozitivního výsledku PCR testu uplynulo alespoň 11 dní, ne však více než 180 dní.

Místo pobytu sdělovat nemusíte

Povinností zaměstnance je informovat zaměstnavatele o cestách přesahujících 12 hodin, nebo 24 hodin, jde-li o sousední země, do zemí s nízkým, středním, vysokým, velmi vysokým a extrémním rizikem výskytu onemocnění covid-19.

„Zaměstnanec ale nemusí sdělovat přesně místo dovolené. Tuto informaci totiž zaměstnavatel k ničemu nepotřebuje. Musí jen sdělit, z jakého místa (podle seznamu, který vede a aktualizuje také MZ) se z pohledu rizika výskytu onemocnění covid-19 vrací,” doplnil Šupej.

Od září nebude stát hradit testy na covid

Koronavirus

Dané ochranné opatření sice řadu kroků upravuje, zároveň však nechává na zaměstnavatelích, jak budou postupovat. Pochopitelně by měl mít každý zaměstnavatel pro tyto případy nastavena jednotná pravidla a pokynem nebo vnitřním předpisem určit, jakým způsobem a které odpovědné osobě se výše uvedené případy budou hlásit. Dále pak, kterému zaměstnanci se bude předkládat na kontrolu výsledek testu, či to, kdo bude rozhodovat o tom, zda zaměstnanec bude vpuštěn na pracoviště s respirátorem po návratu ze země se středním nebo nízkým rizikem výskytu onemocnění covid-19 i před výsledkem testu, nebo zda se bude čekat až na výsledek.

O test se musí postarat zaměstnanec

Povinné testování všech zaměstnanců k 1. červenci skončilo. Zaměstnavatel tak již dál nemá povinnost je zajišťovat. Je tedy na zaměstnanci (pokud zaměstnavatel dál z preventivních důvodů testování nenabízí), aby využil stávající veřejně dostupná místa a test si sám zařídil.

„Na zaměstnavateli pak také je, aby určil, jak mají postupovat zaměstnanci, kteří budou muset po návratu ze zahraniční dovolené zůstat po nějakou dobu v samoizolaci,” doplnil Šupej.

Po návratu z červených zemí bude nutný PCR test až 5. den, do té doby samoizolace

Evropa

Možností se nabízí několik, například pokud to zaměstnavatel schválí, můžete využít tzv. home office, resp. pracovat z domova. Někteří zaměstnavatelé však vyžadují, aby si na danou dobu samoizolace zaměstnanec vzal dovolenou. Po dohodě mezi oběma stranami může jít i o překážku v práci na straně zaměstnance, ta je ale bez náhrady mzdy.

Někde se testů nevzdali

S podmínkami, za jakých umožňují navrátilcům z dovolené přístup do práce, redakci seznámil ředitel společnosti Fidoo Petr Herzmann: „Pokud je test negativní, nastupuje zaměstnanec do kanceláře a v následujících pěti dnech musí povinně absolvovat každý den samotest ze slin. Pokud by byl některý ze samotestů pozitivní, musí zaměstnanec na kontrolní PCR test, a pokud znovu vyjde pozitivní, nastupuje do karantény.“

„Přestože již není testování ve firmách povinné, provádíme náhodné testování samotesty ze slin, a to u těch kolegů, kteří ještě nemají po druhé dávce očkování. Pokud se někdo z našich kolegů vrátí z dovolené, tak projde interním antigenním testem ze slin a pokračuje ve své práci. V případě, že by byl pozitivní, tak by šel do domácí karantény, a pokud bude v pořádku, tak by pracoval z domova,“ uvedl Tomáš Nejeschleba, ředitel společnosti Enigoo.

Reklama

Výběr článků

Načítám