Hlavní obsah

Po návratu z červených zemí bude nutný PCR test až 5. den, do té doby samoizolace

Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) v pátek na Twitteru oznámil, že po návratu z červených zemí na mapě cestovatele bude od 1. července nutný PCR test nejdříve pátý a nejpozději 14. den. Do té doby bude nutná samoizolace. Podmínky tak budou stejné jako v případě tmavě červených zemí s velmi vysokou mírou rizika. Dosud byl v případě návratu z červených zemí test nutný naopak do 5 dnů od návratu.

Foto: Clodagh Kilcoyne, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„Blíží se prázdniny a výrazně roste cestovatelská aktivita. Současně s tím se významně zvyšuje riziko zanesení mutací do ČR. Po poradě s Centrálním řídícím týmem a paní hlavní hygieničkou jsme se proto rozhodli od 1. července zpřísnit opatření na hranicích při návratu z červených zemí,“ uvedl Vojtěch.

Znamená to, že lidé, kteří se vrátí z dovolené, budou například ze zaměstnání potřebovat další volno, než uplyne doba, kdy budou moci jít na test.

Mezi červená území s vysokým rizikem nákazy ale budou nově patřit pouze Kanárské ostrovy, které se přesunou z oranžové kategorie. Naopak Španělsko a Nizozemsko se od 1. července přesunou do mírnější oranžové kategorie.

Do Chorvatska a dalších zemí bez testu

Evropa

Podmínky při návratu se netýkají osob, které absolvovaly očkování nebo v posledních 180 dnech prodělaly onemocnění covid-19. Zůstává ale u všech zemí kromě zelených povinnost vyplnit před návratem příjezdový formulář.

Reklama

Výběr článků

Načítám