Hlavní obsah

Číslo účtu netřeba. Platby na číslo mobilu chystají první banky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

První banky spustí okolo poloviny listopadu takzvané platby na kontakt. To znamená, že když někdo bude chtít někomu poslat peníze na účet a nebude znát číslo jeho konta, bude moci použít číslo jeho mobilního telefonu. Poslat tak bude možné až pět tisíc korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Raiffeisenbank plánuje spustit tyto platby v průběhu letošního listopadu,“ potvrdila za banku Tereza Kaiseršotová. Podobně odpověděly Komerční banka, Česká spořitelna i ČSOB. Ke spuštění se připravují i další, počítají však s pozdějším termínem, jako Moneta Money Bank.

Přesnější datum banky uvést nechtěly. Je ale pravděpodobné, že to bude okolo 14. listopadu, kdy k tomu pořádá Česká bankovní asociace tiskovou konferenci.

„Předpokládám, že to bude znamenat také termín, kdy několik bank, i když zatím ne všechny zapojené, tyto platby spustí,“ sdělil mluvčí asociace Radek Šalša.

Na rychlé převody peněz si Češi zvykli, nabízí je už většina bank, i tak se najdou výjimky

Finance

Je nutné zapsat se do registru

„Pro lidi je to další zjednodušení, a to především v situacích, kdy si budou chtít mezi sebou rychle a pohodlně poslat menší částky. Asi jen málokdo si z hlavy pamatuje číslo svého bankovního účtu, ale vlastní číslo na mobil si pamatuje téměř každý,“ komentovala novinku mluvčí Air Bank Jana Pokorná.

Pro zasílání plateb na číslo mobilu bude klíčový centrální registr čísel účtů a s nimi spojených mobilů, který bude provozovat Česká národní banka.

„Platby na kontakt budou moci přijímat klienti zapojených bank, kteří se ke službě u své banky aktivně přihlásí a spárují své telefonní číslo s číslem svého bankovního účtu,“ vysvětlil Šalša.

ČNB varuje před podezřelou firmou. Zneužívá identitu J&T Investiční společnosti

Ekonomika

Pokud má majitel telefonního čísla více bankovních účtů, bude si muset při registraci vybrat, který zvolí pro příjem plateb na kontakt. Zároveň je ale možné, aby k jednomu bankovnímu účtu bylo připojeno více telefonních čísel. Například když manželé mají jeden společný účet, ale každý vlastní mobilní telefon.

Pro to, aby někdo mohl tyto platby přijímat, nemusí kontaktovat centrální banku kvůli zapsání do registru. Zprostředkuje mu to finanční ústav, kde má daný účet.

„Registrace do služby bude možná prostřednictvím mobilního i internetového bankovnictví. Jednorázovým kódem zaslaným na registrované telefonní číslo ověříme, že jej má klient ve svém držení,“ popsala dříve Právu Šárka Nevoralová z Komerční banky.

Telefonní čísla nezařazená do registru ČNB nebudou moci platbu na kontakt přijímat.

Systém ověří majitele

Peníze na číslo mobilu ale samozřejmě ze svého bankovnictví u těchto bank budou moci posílat i lidé, kteří sami nejsou v registru zaneseni.

„Pokud například budete chtít poslat určitou finanční částku na kontakt známému, zadáte jeho mobilní telefonní číslo při provádění platby v aplikaci mobilního bankovnictví,“ řekla Zuzana Filipová z Moneta Money Bank.

„Systém během vteřiny v registru ČNB prověří, zda je zadané číslo opravdu registrováno a na jaké jméno. Pokud ano, bude platba na tento kontakt, a tedy transakce jako taková, umožněna,“ doplnila.

Odesílateli by se před potvrzením transakce mělo zobrazit jméno majitele daného telefonního čísla, aby nedošlo k omylu.

Lidí odmítajících platit hotově přibývá, raději jdou jinam

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám