Hlavní obsah

Lidí odmítajících platit hotově přibývá, raději jdou jinam

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Více než polovina zákazníků odmítá koupit zboží či službu v případě, že nemá u sebe dostatek hotovosti a prodejce nepřijímá platbu kartou. Odhalil to průzkum KB SmartPay, z něhož také vyplývá, že objem hotovosti, kterou u sebe lidé nosí, je ve srovnání s loňským rokem nižší. Nicméně zásadní posun v těchto návycích meziročně nenastal. Výrazně naopak vzrostl podíl plateb mobilním telefonem.

Foto: Envato elements

Ilustrační foto

Článek

Pokud prodejce neakceptuje platbu kartou a kupující u sebe nemá dostatečnou hotovost, tak v 57 procentech případů se obchod neuskuteční a zákazník odejde ke konkurenci. Přitom ještě před pár měsíci by takto učinilo jen 48 procent zákazníků.

Ochotu vyhledat nejbližší bankomat, vybrat peníze a vrátit se na místo zaplatit by dnes projevilo jen 40 procent lidí. Před pár měsíci to bylo 52 procent.

Výhradně bezhotovostně dnes už platí více než 67 procent Čechů a nepatrně se snižuje objem peněz, které s sebou nosí. Podle průzkumu rovná pětina lidí nenosí u sebe žádnou hotovost nebo maximálně 300 Kč. Nejčastěji lidé v peněžence nosí 300–800 Kč (48 %), což je dlouhodobý trend, který se meziročně příliš nezměnil. Vyšší objem hotovosti, 800–2000 Kč, u sebe nosí 28 procent lidí, což je meziročně jen o dva procentní body méně.

Karty versus hotovost. Lidé stále častěji chodí bez peněz

Ekonomika

Co se týče samotného provádění bezhotovostních plateb, tak nejvíce preferovanou volbou zůstává platba kartou, významně ale vzrostl podíl placení mobilním telefonem. Této možnosti nyní využívá téměř třetina Čechů platících bezhotovostně.

„Zřejmě hlavně mezi mladou generací vítězí filozofie, že telefon mám u sebe pořád, tak proč riskovat, že kartu ztratím. Takže přestože klasická platební karta zůstává číslem jedna v bezhotovostních platbách, o plných 10 procent se zvýšila frekvence placení smartphonem,“ podotkla generální ředitelka KB SmartPay Jitka Palatová.

Anketa

Kolik u sebe nosíte obvykle v hotovosti?
Maximálně pár drobných
27,1 %
Maximálně 300 korun
14 %
301 až 500 korun
11,5 %
501 až 1000 korun
19,4 %
1001 až 2000 korun
9,5 %
Více než 2000 korun
18,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 23031 čtenářů.

Na rostoucí preferenci platit bezhotovostně poukázal také zakládající člen Českého gastronomického institutu a člen představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků Luboš Kastner, podle kterého se charakter hosta v restauraci od roku 2019 dramaticky proměnil.

„Pro neakceptaci bezhotovostních plateb v roce 2023 neexistuje racionální argument. Je to nezastavitelný trend a každý by se měl na něj připravit,“ řekl Kastner ve středu při setkání s novináři s tím, že data hovoří jasně a náklady spojené s bezhotovostní platbou jsou ve srovnání s hotovostí ziskovým rozhodnutím.

Průměrný poplatek 1 procento

V závislosti na realizovaném karetním objemu se koncová cena poplatku z ceny transakce pohybuje od 0,5 procenta do dvou procent, průměrně pak činí jedno procento, uvedla Palatová.

Některé banky malým a středním podnikatelům, kteří dosud bezhotovostní platby nepřijímali, nabízejí na různě dlouhou dobu terminál na vyzkoušení zdarma bez poplatků spojených s transakcemi, nepřesáhne-li měsíční obrat plateb kartou 50 tisíc korun.

Obchody neberou karty, stěžuje si stále víc Čechů

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám