Hlavní obsah

Na rychlé převody peněz si Češi zvykli, nabízí je už většina bank, i tak se najdou výjimky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Okamžitá platba, služba, kterou bankovní klienti mohou využívat již více než čtyři roky. Její benefit spočívá v tom, že převod peněz mezi bankami může trvat jen několik vteřin. Nabízí ji naprostá většina bank, kromě UniCredit Bank či Max banky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Průkopníky poskytování okamžitých plateb se v únoru 2019 staly Air Bank a Česká spořitelna. Postupně se přidávaly i další banky a v současné době je nabízí téměř všechny.

Výjimku ovšem stále tvoří UniCredit Bank, která na jejich zavedení pracuje. „Spuštění okamžitých plateb je technicky navázáno na spuštění dalších digitálních projektů, které v současné době připravujeme,“ sdělil Právu mluvčí Petr Plocek.

Okamžité platby nenabízí ani Max banka (dříve Expobank CZ, vlastníkem je skupina Creditas). Zavedení okamžitých plateb se zde pozdrželo právě z důvodu prodeje banky novému vlastníkovi. „Okamžité platby plánujeme zavést zhruba v polovině roku 2024,“ uvedla pro Právo mluvčí banky Anna Bakošová. Nicméně podle posledních zpráv by v druhé polovině příštího roku mělo dojít k fúzi Max banky s Bankou Creditas, která je již poskytuje.

Účastníkem schématu okamžitých plateb nejsou ani stavební spořitelny. Pokud byste si chtěli na účet stavebního spoření poslat peníze nad rámec pravidelných úložek, budete muset zvolit standardní platbu.

Okamžitá vs. expresní (prioritní) platba
Okamžitá platba je jednorázová tuzemská platba, kterou snadno zadáte přes internetové nebo mobilní bankovnictví. V případě, že banka příjemce podporuje okamžité platby (přehled je dostupný na webu ČNB), úhrada je na jeho účet připsána v řádu několika vteřin. Od standardní platby se okamžitá platba odlišuje tím, že odchází ihned a obratem se také zaúčtuje. (Zdroj: ČSOB)
Expresní platba je rychlá úhrada na účty příjemců v jiných bankách, kterou můžete zadávat přes internetové a mobilní bankovnictví či na pobočce jen v pracovní dny, a to vždy do jen do určité hodiny (většinou kolem 14:00). Banka je ve stejný den odešle na účet banky příjemce. Banky si za expresní platbu účtují poplatek v řádu stokorun.

24 hodin denně, sedm dní v týdnu

Lhůty pro připsání platby zaslané z účtu jedné banky na účet druhé banky (stejně tak z účtu na účet stejné banky) určuje zákon o platebním styku. Před zavedením okamžitých plateb jste museli počítat s tím, že peníze byly na účet příjemce z jiné banky připsány nejpozději do konce následujícího pracovního dne po přijetí platebního příkazu. Pokud ale do toho vstoupil víkend či svátek, doba se výrazně prodloužila. V případě účtů ze stejné banky se transakce uskutečnila během jednoho dne.

Klienti měli a stále mají možnost využít i tzv. expresní (prioritní) platby, kdy jsou příkazy k úhradě zpracovány přednostně. Ovšem tato služba je zpoplatněna, banky si účtují i více než 100 korun za jeden příkaz. V případě okamžitých plateb si banky žádný speciální poplatek neúčtují.

Zavedením okamžitých plateb se posílání peněz výrazně zjednodušilo. Podmínkou pro jejich využití je, aby jak banka plátce, tak příjemce tuto službu poskytovala. „Okamžité platby probíhají 24 hodin denně a 7 dní v týdnu, včetně dnů pracovního volna, tedy o víkendech a svátcích. Tato služba ale není garantovaná. To znamená, že pokud by banka plátce/příjemce měla v dané chvíli technické problémy, bude platba zpracována jako standardní odchozí úhrada,“ uvádí na svých stránkách Česká spořitelna.

Klient při zadávání platby má pochopitelně možnost si vybrat, zda chce, aby byla jeho úhrada zpracována jako okamžitá či standardní platba. „Klient si sám vybírá mezi standardní a okamžitou platbou,“ uvedla Pavla Kuklová z ČSOB.

„Platby, které splňují podmínky, odchází defaultně jako okamžité. Pokud přijímající banka neumožňuje akceptaci okamžitých plateb, je platba odeslána jako běžná,“ doplnil Michal Teubner z Komerční banky.

Příkazy k okamžité platbě je možné zadat pouze v českých korunách. Netýkají se ale trvalých příkazů či inkas či plateb zadaných s dopřednou splatností.

Většinou až 400 tisíc korun

Jako jednorázovou okamžitou platba vám banky umožní poslat maximálně 400 tisíc korun, ČSOB pak až 2,5 milionu korun, Fio banka ale jen 100 tisíc korun.

„Limit pro příchozí okamžitou platbu není bankou omezen. Okamžité platby přijímáme do maximální výše dle Pravidel Certis, tedy do 2,5 milionu korun,“ doplnila mluvčí Raiffeisenbank Tereza Kaiseršotová, přičemž pravidla Certis dále upřesnila: „Maximální limit pro částku jedné platby je stanoven na 2,5 milionu korun, minimem je pak 0,01 koruny. Banka plátce si může pro své klienty stanovit horní limit odchozí platby nižší, přijmout však musí platbu do výše maximálního limitu.“

Lidí odmítajících platit hotově přibývá, raději jdou jinam

Ekonomika

Reklama

Související témata:
Okamžitá platba

Výběr článků

Načítám