Hlavní obsah

Češi sepisují více závětí. Kvůli covidu to ale není

Právo, Jindřich Ginter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Češi loni jen u notářů sepsali a nechali zaevidovat bezmála 24 tisíc závětí, meziročně o několik set více. Stále více lidí nechce, aby se po nich dědilo podle zákonné posloupnosti. Ta je totiž univerzálním rozdělovníkem a zdaleka ne vždy odráží skutečné mezilidské vztahy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

V závěti si lze i klást podmínky, za jakých ten či onen část majetku, a jak velkou, získá.

„Sepsání poslední vůle umožňuje zůstaviteli naložit s jeho majetkem přesně podle vlastních představ. Může tak pamatovat na své přátele, vzdálené příbuzné, ale i na instituce. Tedy i na osoby, které by dle zákonné dědické posloupnosti neměly na dědictví nárok,“ upozornil prezident Notářské komory ČR Radim Neubauer.

Závěť lze sepsat doma, u advokáta či u notáře. Notářské závěti dávají největší právní jistotu v tom, že jsou evidované v centrální evidenci. Závěť se tak nemůže ztratit ani být posléze u soudu zpochybněna formálně, neboť je sepisována úřední osobou, notářem.

Za práci notáře si od ledna připlatíme

Finance

Lidé mohou sepsat svou poslední vůli i sami doma, jenže drahocenný papír pak může zmizet anebo ho někdo, kdo si dělá nároky, může snadno zpochybnit, třeba tvrzením, že podpis není pravý.

Takový případ řešil před časem například středočeský soud. Příbuzní zemřelé se nemohli smířit, že nic nedědili, označili závěť sepsanou doma za neplatnou a předložili další dokument, kterým měla paní závěť změnit.

Až znalecké posudky z oboru grafologie prokázaly, že se jedná o podvrh. Jedna z příbuzných podpis staré ženy přesně obkreslila, jenže, jak vzpomíná soudkyně, která případ rozplétala, grafolog potvrdil, že člověk se nikdy nepodepíše úplně na chlup stejně.

Doma sepsanou závěť mohou dědicové před ostatními také zatajit, pokud její obsah neodpovídá jejich představám o tom, co by měli dědit.

Vydědit děti vyžaduje důvody

Panují-li v rodinách nedobré vztahy, občas zazní poměrně známá pohrůžka „vydědím tě“. To znamená vyřazení ze zákonné posloupnosti. Zatímco například u manžela nebo manželky je to snadné a lze tak učinit jednou větou sepsanou mj. u notáře, v případě potomků už to tak jednoduché není.

Finanční poradna: Jak vyloučit z dědictví nechtěnou osobu

Finance

Pro jejich vydědění musí být zákonné důvody, například dlouhodobý nezájem o zůstavitele. I ten lze ovšem zpochybnit, třeba tím, že „nezájem o tatínka nebyl způsoben synovou vůlí, nýbrž tím, že se rodiče před dávnými lety rozvedli a maminka si nepřála, aby se syn s otcem stýkal“. Zda jsou argumenty pádné, by však musel posoudit soud. A to může trvat roky.

Reklama

Související články

Za práci notáře si od ledna připlatíme

Práce notářů, jejichž úkolem je sepisování veřejných listin o právních jednáních, osvědčování právně významných skutečností a prohlášení, přijímání listin...

Z kolie se stala po smrti páníčka milionářka

Osmiletá fenka border kolie Lulu se stala pravděpodobně nejbohatším psem na světě. Její páníček jí totiž odkázal prostřednictvím svěřenského fondu v přepočtu...

Výběr článků

Načítám