Hlavní obsah

Za práci notáře si od ledna připlatíme

Právo, Jan Dubenský

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Práce notářů, jejichž úkolem je sepisování veřejných listin o právních jednáních, osvědčování právně významných skutečností a prohlášení, přijímání listin a peněz do notářské úschovy, je upravena zákonem č.358/1992 Sb., o notářích a jejich činnosti, ve znění pozdějších předpisů.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Zákon podrobně upravuje postavení notářů a jejich úřadů – jde o soubor pravomocí k výkonu notářství a další v zákoně vymezené činnosti. Počet notářských úřadů je určen v obvodu každého okresního soudu ministrem spravedlnosti. Jde o specifickou formu přísně regulovaného soukromého podnikání.

Nejvíc změn u dědictví

Notář vykonává svou činnost za úplatu, která je určena tzv. notářským tarifem stanoveným vyhláškou ministerstva spravedlnosti č. 196/2001 Sb. Tento závazný právní předpis o odměnách a náhradách notářů byl několikrát měněn a doplňován. Jeho poslední změna byla provedena vyhláškou č. 341/2020 Sb., kterou se od 1. ledna 2021 u některých činností notářů zvyšuje jejich odměna.

Nejvíce se zdražení služeb notářů projevilo v oblasti projednání dědictví, kdy notář je soudem pověřen, aby jako soudní komisař provedl úkony v řízení o pozůstalosti. Podstatnou změnou, která se dotkne celé řady projednávaných dědictví, je změna základu odměny notáře podle obvyklé ceny pozůstalosti, kterou dědic nabude.

Finanční poradna: Jak vyloučit z dědictví nechtěnou osobu

Finance

Dosud tato odměna činila z prvních 100 tisíc korun takto určeného základu 2,0 procenta a z přebývající částky až do 500 tisíc korun 1,2 procenta. Od nového roku to do 500 tisíc korun budou jednotně dvě procenta, ale vždy nejméně dva tisíce korun (dosud to bylo nejméně 600 korun).

Snížit výši poplatků notáři je možné například rozumným darováním majetku za života majitele

Další procentuální výpočty z částky přesahující 500 tisíc korun do jednoho milionu, tři a 20 milionů zůstávají beze změny (činí 0,9, 0,5 a 0,1 procenta). Navíc je třeba upozornit, že notář má v souvislosti s prováděním úkonů nárok na nově stanovenou paušální náhradu nákladů vynaložených na úhradu telekomunikačních služeb, opisy a fotokopie pevnou částkou ve výši 300 korun a k tomu nárok na náhradu jiných hotových výdajů účelně vynaložených v souvislosti s prováděním úkonů.

Jinými hotovými výdaji jsou zejména soudní a jiné poplatky, poštovné, cestovní výdaje, znalecké posudky a odborná vyjádření, překlady a náhrady nákladů na vložení či získání dat z centrálních informačních systémů. K těmto nákladům je dále třeba připojit ještě další, novou paušální náhradu nákladů spojených s prováděním úkonů po skončení řízení o pozůstalosti ve výši 300 korun.

Během Dušiček roste zájem o sepsání závětí

Finance

Poplatek je nutné uhradit i v případě zastavení dědického řízení (např. zůstavitel zanechal majetek nepatrné hodnoty). V takovém případě odměnu notáři neplatí dědic („vypravitel pohřbu“), ale stát (konkrétně příslušný okresní či obvodní soud). Dosud byl poplatek ve výši 400 korun, nyní podražil na tisíc korun.

To jsou jen některé údaje z citované vyhlášky. Z dalších, které se již netýkají dědického řízení, je možné se zmínit o zvýšení poplatku za ověření pravosti podpisu jedné osoby na téže listině z 30 korun na 70 korun.

Jak je vidět, placení poplatků notáři se jako dědici nevyhnete. Snížit jejich výši je možné například rozumným darováním majetku za života majitele, zejména když v úvahu přichází jen jeden z možných dědiců. Odměnou a darem pro něj bude, že nebude muset platit zejména u velkého jmění horentní sumy notáři, které si spočítáte z uvedené novely notářského tarifu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám